День святого Миколая: Прикмети і заборони свята

День святого Миколая в травні православні відзначають 22-го числа. Це одне з двох головних свят Миколая Чудотворця – друге буде в грудні.

Якщо грудневий, зимовий Миколай більше асоціюється з подарунками дітям – то Микола Весняний більш пов'язаний із виконанням бажань, передають Патріоти України.

Святого недарма прозвали Чудотворцем: здавна саме молитва Миколі Чудотворцю рятувала віруючих від багатьох негараздів і допомагала у здійсненні найзаповітніших бажань.

Святий Миколай – покровитель закоханих, дітей, торговців і моряків. До нього звертаються за допомогою ті, хто покараний без вини. І саме закохані і торговці найчастіше поспішають загадати бажання у свято Чудотворця Миколая 22 травня.

Для цього віруючі ходять до церкви (карантин в Україні як раз послаблюють з цієї дати) і після молитви святому просять про виконання свого бажання.

Молитва Миколі Чудотворцю про багатство, заміжжя і не тільки

Є молитва Миколі Чудотворцю про гроші:

А є й спеціальний обряд на гроші в День святого Миколая. Щоб приманити в своє життя гроші – в день святого Миколая приносять з церкви свічку. З неї потрібно дістати гніт, потім підпалити той з двох сторін і швидко промовити: "Вогонь вічний, а дух мій відзначений златом, сребром та всяким добром. Амінь".

Після чого гніт відразу гасять, не чекаючи, поки той прогорить до кінця. Обпалений і наговорений гніт зберігають у гаманці з грошима.

Для всіх закоханих є молитва Миколі Чудотворцю про заміжжя:

І просто молитва Миколі Чудотворцю про кохання:

Ще є молитва Миколі Чудотворцю, що змінює долю за 40 днів, і інші заклики до Неба на свято святого Миколая – їх ми вже раніше публікували в матеріалі Молитва в День святого Миколая – як вимолити удачу, любов і гроші.

Що можна робити, а що не можна на святого Миколая 22 травня

Багатьох цікавить, чи можна працювати в День святого Миколи і чи можна купатися в День святого Миколая. Так, це не забороняється. Робота в свято 22 травня взагалі заохочується і благословляється святим.

Мабуть, це пов'язано з тим, що в цю пору року в наших широтах якраз у розпалі були весняно-польові роботи, а ще, за народними повір'ями, саме на Миколу потрібно висадити огірки, картоплю та гречку, щоб ті дали відмінний урожай. Тут явно не до відпочинку.

Більш того, у цей день часто працювали "за себе і за того хлопця" – в тому сенсі, що на Миколу не можна нікому відмовляти в допомозі.

Можна і потрібно купатися в День святого Миколая:

  • по-перше, після важкої роботи варто змити з себе бруд,
  • по-друге, за повір'ям, святий може позбавити свого заступництва у справах сімейних того, хто носить старий, брудний і неохайний одяг на його свято (а новий і просто чистий одяг все ж таки не надягають на брудне тіло).

А ось стригтися і стригти нігті на святого Миколая не можна: у цей день намагаються не брати у руки гострі і ріжучі предмети, включаючи ножиці. Виключення з цієї заборони – садовий інвентар і кухонне начиння (так що відкрутитися від посадки огірків і приготування обіду не вийде).

Із загальних заборон – не можна сумувати, лаятися і погано поводитися з дітьми і тваринами.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...