Держюджет-2020 розкриває свої сюрпризи: Отримати безкоштовну вищу освіту стане ще важче, не кажучи вже про стипендії

В Україні хочуть зменшити фінансування ВНЗ, що позначиться і на стипендіях.

У Міністерстві освіти готуються змінити систему фінансування ВНЗ і з наступного року університети отримають лише 80% від фінансування. За решту 20% їм доведеться поборотися – ця частина виплачується на підставі критеріїв якості. Експерти вважають, що зміна фінансування може вплинути на кількість бюджетних місць у вузах, а також на кількість стипендіатів, передають Патріоти України.

Зараз університети отримують гроші з держбюджету незалежно від якості освіти та наукової діяльності. Їх головна мета – залучити більше абітурієнтів. Навіть за рахунок зниження вимог для вступу: на більшість спеціальностей внз самі визначають прохідний бал. А студентів з низькими балами дуже рідко відраховують, оскільки це призводить до зменшення фінансування. В результаті рівень підготовки і мотивація студентів низька.

У Міносвіти сподіваються змінити підхід – гроші повинні йти до кращих. Якщо університет веде міжнародну наукову діяльність, має кращих викладачів і хороші показники працевлаштування студентів, то він отримає більше фінансування. Нові критерії будуть стимулювати виші ставати якісніше, вважають у відомстві.

"У нас є проект змін до закону про вищу освіту, де змінюється формула фінансування закладів вищої освіти. Якщо зараз міністерство фінансує утримання вузів і держзамовлення, то з наступного року система буде змінена. Наприклад, у змінах передбачено закриття філій, які є в університетах в різних містах, щоб набрати більше студентів. Ми не будемо фінансувати будівлю, його площу. Інша філософія фінансування дозволить збільшити конкуренцію між вузами", – розповідає Любомира Мандзій, заступник міністра освіти.

У наступному році університети отримають приблизно 80% від фінансування 2019 року. Решту 20% доведеться заслужити – гроші будуть нараховуватися за критеріями якості. Серед критеріїв можуть бути наявність університету в міжнародних рейтингах, цитованість або кількість наукових робіт. Якщо університет отримує замовлення на дослідження від бізнесу чи міжнародних організацій – це теж може стати свого роду знаком, що вузу довіряють, і в нього будуть йти гроші.

Ще одним критерієм буде зайнятість випускників. Міністерство хоче створити автоматизовану систему, яка буде відслідковувати працевлаштування молодих фахівців.

Планується і такий показник, як масштаб університету. З його допомогою будуть стимулювати укрупнюватися, об'єднуватися. Чим більше вуз – тим більше у нього буде коштів.

Також, міністр освіти Новосад Ганна вважає, що метою зміни фінансування є необхідність закрити частину навчальних закладів.

"У нас багато університетів. У нас їх просто багато... І ми не можемо робити вигляд, що ми як країна можемо собі це дозволити", - заявила нещодавно міністр освіти Ганна Новосад.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...