Десятки унікальних первісних поховань виявили під курганами в Україні (фото)

Вчені знвйшли поховання енеолітичного часу, епохи бронзи, раннього залізного віку.

У Дніпропетровській області археологи під курганами виявили 52 стародавні поховання. Про це повідомляє Охоронна археологічна служба України в Facebook, передають Патріоти України.

Вчені помітили на території Широківського району 10 курганів. Там вони знайшли поховання енеолітичного часу, епохи бронзи, раннього залізного віку. Найбільший курган був висотою 6,5 метрів і мав діаметр 60 метрів.

"Найдавнішими серед досліджених виявилися два поховання, що датуються другою половиною IV тис. до н.е. і відносяться до енеоліту. П'ять курганів були побудовані в епоху ранньої бронзи носіями ямної археологічної культури (перша половина ІІІ тис. до н.е.). Впускними до цих курганів були поховання катакомбної культури другої половини ІІІ тис. до н.е., що складають найчисленнішу групу поховань", - йдеться у повідомленні.

Також були виявлені поховання бабінської (XVIII-XVI ст. до н.е.) і зрубної культур (XV-XIII ст. до н.е.). Поховання епохи раннього залізного віку належать рядовим представникам скіфського соціуму. Вони були основними в двох курганах і впускними до насипів попереднього часу.

В одному з курганів археологи знайшли поховання в кам'яній скрині. Між ребрами лівої частини грудного відділу скелета виявлено крем'яні вістря стріли, яка, напевно, була причиною смерті похованого.

Також археологи виявили кам'яний жертовник, який представляв собою кільцеву закладку складену з невеликих каменів місцевого вапняку.

Деяких небіжчиків супроводжував похоронний інвентар - керамічні посудини, кам'яні сокири, вироби з кістки, наконечники стріл. Більшість скелетів мають сліди посипання охрою.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...