Дякувати і картати Колумба: Світ відзначає неофіційний "день курця"

Колумб привіз тютюн до іспанського королівського двору.

Мандрівник Христофор Колумб 15 листопада 1492-го на острові Гаунангані, нині це Сан-Сальвадор став першим європейцем, що спробував тютюн. Христофор Колумб побачив, як аборигени втягували в себе дим із тліючих листків рослини, яку називали "табако" а самокрутки - "сигаро", передають Патріоти України.

"Майже оголені люди ходили з палаючими головешками, обмотаними травою. Дим від них "пили". Інші несли великі згортки листя. Під час зупинок запалювали їх. Кожен робив по три-чотири затяжки, випускаючи дим через ніздрі. Збадьорившись так, рухалися далі", – описує куріння тютюну.

Матроси привезли з собою невеликі запаси тютюну. А Колумб привіз тютюн до іспанського королівського двору. Родріго де Хересу — член команди, яка плавала в Америку на Санта-Марії, був першим європейським курцем. Співвітчизники думали, що дим з рота Родріго — явна ознака одержимості дияволом. Хереса посадили у в'язницю, де він пробув цілих 7 років. Згодом із "знаряддя диявола" тютюн перетворився в "ліки". Катерина Медічі, наприклад, використовувала його в лікуванні мігрені. Тютюном намагалися лікувати зубний біль, шлункові розлади і ломоту в кістках.

У середині XVI століття особистий лікар короля Іспанії Філіпа ІІ почав рекламувати тютюн як універсальні ліки. Лікарі XVI ст. нараховували до 36 захворювань, які можна лікувати курінням тютюну. В кінці XVI - початку XVII ст. куріння поширилося і на інші країни.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...