Діджиталізація, або Що обіцяє українцям "країна у смартфоні"

В Україні справді замислили впровадити "цифрову державу". Звучить трохи фантастично, але в новому Кабінеті міністрів запевняють – концепція готова, а бажання її реалізувати – аж через край.

Якщо задум запрацює, то українці отримають доступні держпослуги у смартфоні. Чи є шанси у ідеї, чи доведуть її до кінця і що конкретно пропонують – передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Цей текст про:

  • цифрові трансформації в Україні;
  • держпослуги, які можуть впровадити найближчими роками;
  • те, що зміниться в житті українців уже за кілька років.

Про що йдеться і які проблеми

Все просто – в Україні взаємодія держави і громадянина не завжди перебуває на належному рівні. Бюрократія, "совок", корупція – не повний список всіх проблем державного апарату. Не скрізь усе так погано, але іноді для отримання довідки доводиться витратити багато часу.

Тому в новому складі Кабінету міністрів з'явилося ціле міністерство цифрових трансформацій. Місце його глави посів екскерівник діджитал-напрямку в команді Володимира Зеленського Михайло Федоров.

Спільно з компанією Fedoriv Marketing Agency віцепрем'єр-міністр в кінці вересня презентував концепцію "держави у смартфоні" під брендом "ДІЯ".

Так, автори ідеї для початку виділили відразу кілька проблем (на основі дослідження близько 90 тисяч осіб), з якими стикаються українці, а це:

  • "Головна асоціація з державою – стрес".

За словами Федорова, люди за першої-ліпшої нагоди намагаються обійти процес взаємодії із держапаратом. Простіше кажучи – якщо можна не стояти в черзі, або не збирати десяток паперів, більшість не піде назустріч державі.

  • Проблема ідентифікації та важко отримати електронний підпис.

Для того, щоб отримати електронний підпис – треба занадто багато процедур. Такі підписи на руках в українців – рідкість. Вирішити завдання Федоров пропонує за допомогою SmartID. Її зможуть прив'язати через пристрій Приват24. В такому випадку е-підпис можуть отримати відразу 10 мільйонів українців.

  • Складна організаційна структура.

"На рівні держави немає організаційної структури, яка зможе побудувати цифрову країну. Раніше всі міністерства рухалися в різних напрямках і не було загального погляду. Нам вдалося побудувати ефективну систему – створили комітет з питань цифрової трансформації та міністерство", – наголосив Федоров.

Саме тому в кожному міністерстві запровадили спеціальну посаду відповідального за діджиталізацію відомства. Основні ж цілі профільного міністерства:

  1. 100% публічних послуг доступні громадянам і бізнесу в онлайн;
  2. 100% населених пунктів та їхні соціальні об'єкти мали доступ до інтернету;
  3. Понад 6 мільйонів українців залучені до програми розвитку цифрових засобів;
  4. Збільшити частку IT до 10% ВВП.

На даному етапі профільне міністерство займається 90 проектами. З основних ідей:

  • Електронний кабінет громадянина. Він буде доступний у смартфоні вже за кілька місяців. "Він дозволить побачити цифрові права, паспорт, вашу нерухомість тощо. Коли держава відправить запит щодо ваших даних, вам прийде повідомлення".
  • Пілотний проєкт із цифрових прав, онлайн-студентський.
  • Е-малятко. При народженні дитини є можливість заповнити одну форму, і отримати відразу декілька послуг – соцвиплати, свідоцтво про народження тощо.
  • ID-14 – при отриманні паспорта людину реєструватимуть як платника податків.
  • Оформлення пенсії онлайн.
  • Електронне резидентство. "В Україні стане зручно відкрити рахунок або бізнес, не приїжджаючи в саму країну. Зробити це через посольство".
  • Аудит реєстрів та е-перепис.
  • "Без довідок". Зробити так, щоб частина послуг "відпала" як непотрібна.
  • Кабінет забудовника. Ліцензії можна отримати без участі чиновників.

Новий бренд "цифрової України"

Йдеться про бренд "ДІЯ". Він розшифровується як "держава і я". За задумом авторів ідеї, до 2024 року вони зможуть:

  • Перевести 100% послуг в онлайн-режим;
  • 20% послуг надаються автоматично, без участі чиновника;
  • 1 онлайн-форма абсолютно для всіх видів послуг.

"Держава має стати сервісом, а не страшним монстром. Допомагати одним швидко отримувати послуги, а іншим – чесно виконувати свою роботу. Тому ми запускаємо проєкт "Цифрова держава", який об'єднає всі відомства в єдину зручну і дієву онлайн-систему", – повідомляється на сайті проєкту.

До слова, гроші на розробку концепції виділили іноземні партнери України: проєкт USAID, швейцарсько-українська програма EGAP, проєкт EGOV4UKRAINE.

Чи реально це?

Журналісти запитали у діджитал-стратега Андрія Шевчука.

"Радий, що комерційний сектор і державний почали знаходити спільні інтереси і точки для роботи. Комерційний сектор почав розуміти, що успіх держави може і має впливати на їхні доходи у майбутньому.

Що стосується запуску ДІЯ, то оптимістично сприймаю цей крок. Найголовніше, щоб, незважаючи на хейт із боку громадськості, вони [розробники] продовжували йти у потрібному напрямку.

Всі складнощі почнуться після красивих презентацій і розробки геометричних гротескних шрифтів. Упевнений, що системі знадобиться 1-2-3 роки, щоб зрозуміти зміни стратегії держави – допомогу людям, а не захист від людей.

Такі глобальні проєкти не зможуть запрацювати без аудиту і точкової роботи з конкретними державними службами. Оновлення державної служби має стати першим кроком", – пояснив Шевчук.

Це все добре, але по ходу справи виникає побоювання щодо концепції "держави у смартфоні" – чи вдасться розробникам уникнути корупції під час впровадження самої системи? Тут є кілька питань:

  • Скільки на це піде грошей із бюджету?
  • Що робити з тими функціями, які вже працюють у держапараті?
  • Що робити, наприклад, з такими компаніями як IIG, яка ще місяць тому презентувала свій проєкт "електронної держави"? Раніше, наприклад, власники компанії входили до складу керівництва консорціуму ЄДАПС – символу української корупції. Чи братиме вона участь у розробці програми?
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...