"Діти лейтенанта Шмідта": Скільки коштує купити місце у Верховній Раді

Незважаючи на те, що майже всі партії декларують чесність і прозорість при формуванні списків партій та мажоритарників, практика продажу місць існує досі. Причому, фігурують у таких чутках майже всі основні політичні сили.

Про те, за яку суму грошей можна стати депутатом від провідних партій, дізнавалися журналісти, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

"Ти можеш бути скільки завгодно професіоналом, але якщо ти не заплатиш гроші, то швидше за все, в прохідну частину списку тебе не візьмуть",- так починає свою розмову один з кандидатів у список "Європейської солідарності" - оновленої партії Петра Порошенка, який так і не потрапив у прохідну частину списку, незважаючи на попередні домовленості.

За його словами, "все вирішили гроші", і незважаючи на те, що Петро Порошенко декларував, що повністю оновить свою партію та збирався не тільки першу десятку, але і двадцятку списку формувати з нових осіб, "старі обличчя" були проти такого ходу подій. У підсумку починаючи з десятки, частину місць у списку можна було купити від 1-1,5 мільйонів доларів. Але це, як кажуть, більше за міністерським квотами та для старих соратників Порошенка, які увійшли у другу десятку.

Раніше існувала ще одна схема по отриманню грошей за участь у виборах, навіть не за потрапляння в список. Як розповів нардеп-втікач та бізнесмен Олександр Онищенко, перед минулими виборами в парламент Центрвиборчком відмовив йому в реєстрації як кандидата, і за словами Онищенка, робив це за вказівкою Порошенка. "Мені заважали в реєстрації. І запросили за рішення шість мільйонів. Порошенко створив проблему заради вимагання грошей",- прокоментував нардеп.

Не тільки в "ЄС" можна було купити місце в списку або піти на мажоритарку за гроші, але й в ряді інших партій. Наприклад, ще на початку літа розгорівся скандал про те, що можна купити місце в списку партії "Слуга народу", яка зараз має найвищий рейтинг підтримки. А такса у партій, які мають найвищий рейтинг, як правило, найвища, і таке правило існувало при попередніх скликаннях. Наприклад, щоб потрапити в список Партії регіонів, в попередніх скликаннях, потрібно було заплатити не менше 8 мільйонів.

Але повернемося до "Слуги народу". Як повідомляють відразу кілька співрозмовників не під запис (говорити публічно ніхто з опитаних не захотів — надто чутлива тема), за місця в першій тридцятці партії "Слуга народа" хотіли навіть 5 мільйонів, при цьому, частина людей були готові продавати свої квоти у списку від 3 до 5 мільйонів за місце, а базова ставка складала 1,5-2 мільйони за місця в списку від 50-го.

При цьому і "Слуга", і інші партії, намагалися набрати першу десятку, як правило, з нових осіб або старих перевірених соратників. Тому за місця в списках там майже ніхто не платив, крім тих, хто виступив в ролі спонсора політичної сили.

Ще один співрозмовник розповів, що зараз трохи змінилися правила гри, і перед попаданням в список навіть просять передоплату у розмірі мільйона, і ще мільйон після того, як подадуть списки до ЦВК. "Такого ніколи не було. Раніше найпоширенішою була така схема: потрібно було залишити гроші в комірці з правом доступу двох осіб - того хто кладе і того, кому віддають. Писали розписку, якщо я не буду підтримувати партію голосуванням, то добровільно відмовляюся від мандата. Зараз ніхто нікому не гарантує нічого, тому є великий страх, що тебе "кинуть", - розповідає джерело, знайоме з процесом.

Кажуть і про розцінки на похід по мажоритарних округах. У "Слуги", за інформацією журналістів, декотрим бажаючим висунутися під цим брендом на окрузі потрібно було заплатити близько 300 тисяч доларів, але в цілому за франшизу (тобто за похід під брендом тієї чи іншої політичної сили), за словами обізнаного співрозмовника, віддавали від 200 до 400 тисяч доларів. "Найдешевша такса за похід від "Слуги" складала від 200 тисяч доларів, незважаючи на те, що це зараз найпопулярніша партія", - прокоментував обізнаний співрозмовник.

Голова партії Дмитро Разумков вже встиг спростувати таку інформацію в одному з інтерв'ю, сказавши, що за гроші до них потрапити неможливо. Втім, він визнав, що чув про негласні розцінки за місце від 200 тисяч до 6 мільйонів доларів. "Якщо десь в областях діти лейтенанта Шмідта брали гроші за потрапляння в список, то ми за це не готові відповідати", - прокоментував Разумков.

При цьому, йти саме від "Слуги" по округу найвигідніше, оскільки вже на старті при заході на більшість округів, кандидат, що йде під брендом Зеленського отримує близько 20%-30% підтримки, тому ряд діючих депутатів вирішили не висуватися навіть на своїх округах, на яких вони працювали багато років. Тим більше, враховуючи той факт, що команда Зеленського збирається виставити найбільш медійних осіб саме на таких округах. Наприклад, це 49 округ на Донбасі, де збираються балотуватися екс-нардеп Борис Колесніков і шоумен Сергій Сивохо. Або 94 округ в Києві, по якому йде нардеп Ігор Кононенко, а також ставленик "Слуги" журналіст Олександр Дубинський, або 96 округ в Києві, де балотується журналіст 1+1 Ольга Василевська проти голови депутатської групи "Воля народу" Ярослава Москаленка. "Зараз у штабах зробили закриту соціологію, за якою Василевська на 5% випереджає Москаленка. Той в паніці",- розповів один з нардепів не під запис.

Але найдорожча "такса" на похід в парламент, як стверджують співрозмовники, у партії "Опозиційна платформа - За життя". "Там всі пройшли через Рабиновича", - прокоментував співрозмовник, близький до партії. Один зі столичних бізнесменів, який досить несподівано опинився в списках цієї партії, віддав за це кругленьку суму, не менше 8-10 мільйонів доларів.

За словами політтехнолога Дмитра Раїмова, існує поширена практика під час купівлі місця в списку або округу. Вона присутня і в нинішній виборчій кампанії. "Розрахунок може відбуватися не тільки готівкою, хоча я чув, що цифри починаються від півмільйона доларів, ресурси вкладаються і свої. Ще одна функція - висунення на окрузі. Прохідним партіям платиться від 200 тисяч доларів, щоб місцевий партійний осередок висунув тебе на окрузі. Без будь-якої допомоги, просто дають тобі бренд. Але це плюс до рейтингу і така історія присутня майже у всіх партій. І є третя опція - коли ти купуєш не саме місце, а висування більш слабкого опонента на твоєму окрузі. Це цікавий момент, все це називається "злив" округу", - прокоментував Дмитро Раїмов.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...