Дно пробите: Ціна російського газу впала нижче від найнижчої межі

Падіння ціни природного газу до $ 34 за тисячу кубометрів - катастрофічне для газодобувної галузі Росії.

На голландськійї біржі TTF спотова ціна газу, тобто - припускає укладення контракту з поставкою "на наступний день", знизилася 21 травня на 19% - з $ 45 до $ 34 за тисячу кубометрів, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

У Росії це навіть не ціна газу, а, як кажуть фахівці, "на свердловині", складова $ 36,8 за тисячу кубів. І за цією ціною газ в РФ продають тільки в одному регіоні - в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, видобувному газ, що відпускається промисловим підприємствам за регульованою ціною.

На хабі в австрійському Баумгартені, найбільш наближеному до Росії газовому вузлі, ціна газу 22 травня складає $ 53 за тисячу кубометрів, і добове падіння ціни там склало $ 10. За даними ЗМІ, мінімальна ціна, по якій Газпрому рентабельно продавати газ до Європи - $ 100 за тисячу кубометрів. У цій ціні: $ 13 - безпосередньо собівартість видобутку, $ 14 - податок на видобуток корисних копалин, $ 27 - вартість транспортування територією РФ, мінімум $ 20 - вартість транспортування до споживачів в Європі. Разом виходить $ 70 плюс мито.

Експерти відзначають, що нинішня ціна на природний газ набагато нижче рівня беззбитковості будь-якого постачальника. Основна причина цього - значне скорочення обсягів споживання газу через загальний спад в економіці.

Наслідком скорочення попиту стали значні непродані надлишки скрапленого газу, що в підсумку і обвалило ціну. На думку аналітиків, рекордно низькі ціни можна пояснити ще й "тимчасовими технічними нюансами", наприклад, продажем газу трейдерами через неможливість знайти (або платити занадто високу ціну за) зберігання.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...