"Донбас завжди був і є частиною України, в якій збереглась спадщина козаків Запорізької Січі", - американський історик

Хіроакі Куромія, американський історик японського походження, автор книг "Свобода і терор на Донбасі: українсько-російське прикордоння у 1870–1990-х роках" та "Зрозуміти Донбас".

Хіроакі Куромія

Донбас є тією частиною України, в якій збереглась спадщина козаків Запорізької Січи. "Там є суть сучасної української національної свідомості, тобто свідомості України як землі вільної і демократичної, яка відрізняється від самодержавної Росії і аристократичної Польщі", - каже історик Хіроакі Куромія, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Науковець каже, що Донбас уособлює ідеї українського суспільства: багатогранного та багатонаціонального. "Тут мені хочеться нагадати дуже цікаві спогади Євгена Стахіва (діяч українського підпілля на Донбасі під час Другої світової війни – ред). Він як представник ОУН (М) (друге крило Організації українських націоналістів на чолі з Андрієм Мельником, яке виникло після розколу в 1940 році з ОУН (Б) Степана Бандери – ред.) працював нелегально на Донбасі під німецькою окупацією під час Другої світової війни. Він був послідовником інтегрального українського націоналізму Дмитра Донцова (український політик і публіцист, автор політичної платформи ОУН – ред.). Але, працюючи на Донбасі, він прийшов до переконання, що "Україна для українців" просто не підходить Донбасу і що "Україна для всіх" – це дуже вдале і демократичне для Донбасу і для України в цілому формулювання. І так він став "демократичним українським націоналістом. Стахів опинився у США після війни, але все своє життя він залишився вдячний Донбасу за те, що він став демократичним націоналістом", - говорить Куромія.

Розмови про російський Донбас почалися після 1918 року. В той час місцеві більшовики створили Донецько-Криворізьку республіку. Лідер більшовиків Володимир Ленін не хотів цього, тому розпустив їх осередок.

Але навіть після їх втручання жителі цієї території продовжували вважати себе українцями. "Так, є в Україні забобони, що Донбас неукраїнський, але це неправда. Я думаю, важливо заявити, що Донбас був завжди українським. Це не означає, що Донбас завжди був задоволений Києвом, є невдоволення, звичайно. Але чому Віктор Янукович став президентом? Він же став президентом України – і Донбасу як частини України! Це трохи парадоксально, але навіть Янукович вважав себе українцем", - каже він.

Для повернення цих людей та території Україна має стати сильнішою та більш привабливою на фоні РФ. "Я думаю, що Донбас представляє Україну в концентрованій формі. Багато мов, багато національностей, багато ідей, просто важко управляти всім цим. В такому сенсі Донбас є центром теперішньої України. І якщо ви зможете в цьому плані управляти Донбасом, то управляти Україною буде набагато легше. В такому сенсі, я думаю, Донбас дуже важливий Україні. Я думаю, що Київ і український народ зможуть впоратися з цими завданнями", - говорить науковець.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...