Допомагає "бачити" незрячим: Юний львівський винахідник переміг на всесвітньому конкурсі (відео)

Прилад розрізняє 70 кольорів, допоможе визначити, чи увімкнене світло у кімнаті і підкаже, якщо попереду перешкоди.

У Львові шістнадцятирічний школяр самостійно змайстрував багатофункціональний пристрій, який допомагає людям з порушенням зору. Зі своїм винаходом одинадцятикласник переміг на всесвітньому конкурсі, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

«Якщо натиснеш, воно увімкнеться, воно англійською працює», - розповідає шістнадцятирічний Дмитро своїй новій знайомій Діані, яка має проблеми із зором. Дівчинка одразу ж береться визначати колір свого рюкзака за допомогою лише одного доторку. Пристрій повідомляє англійською, що сумка червона. «На трудовому навчанні, як робимо якісь аплікації, то мені потрібно розрізнити кольори паперу, звичайно, якщо є дітки, то вони мені підкажуть, який колір, а якщо нікого нема, то цей пристрій дуже потрібний», - каже дівчинка.

На вигляд, як звичайна пляшка - прилад розрізняє сімдесят кольорів, а ще допоможе визначити, чи увімкнене світло у кімнаті і підкаже, якщо попереду перешкоди.

Оксана Потимко не бачить. Саме вона підказувала Дмитру, чого насамперед потребують люди з порушеннями зору. «На вулиці зазвичай використовує паличку, нею зручніше, бо людина може відчувати навіть всі нерівності землі а в кімнаті складніше, деякі елементи можуть бути крихкі і можна щось розбити паличкою», - додає винахідник.

Дмитро спочатку займався бізнес-проектами, але згодом вирішив зробити щось соціально важливе. Над своїм винаходом працював понад рік. Доти закінчив ІТ-курси, читав статті та дивився відео в Інтернеті. «Він міг сидіти з ним і до 2 годині ночі і до 3, він хотів, щоб воно запрацювало, це колосальна праця», - підсумовує мама Дмитра.
Свій пристрій Дмитро уже презентував у Малайзії на конкурсі винахідників і виборов там перше місце, випередивши сто сімдесят учасників з понад двадцяти країн. Зараз школяр думає, як зменшити розміри пристрою, щоб він був зручніший у використанні і мріє про серійне виробництво.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...