Достатньо один раз вставити карту: Шахраї навчилися обманювати банкомати

Жертва цієї схеми розуміє, що втратила кошти, тільки після того, як вони зникли з рахунку.

В Україні у червні, порівняно з травнем, кількість виявлених скімінгових пристроїв (їх шахраї встановлюють в банкоматах, щоб скопіювати дані карт) зросла на 220%. Клієнти банків використовують свої карти, а шахраї за допомогою скімінга з банкоматів роблять дублікати, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Експертка з кібербезпеки Марина Кобейнік розповідає: скімінг – це один із найскладніших способів шахрайства. Для цього потрібні спеціальний пристрій для випуску карт, камера або накладка на клавіатуру (щоб підглянути пін-код), скімінговий пристрій.

"Я б сказала, що це порівняно рідкісна схема. У банків є відносно точна статистика. Якщо клієнти самі переводять 500-1000 грн, повіривши розповідям по телефону, то зі скімінгом усе інакше – шахрайство відбувається не з вини клієнта. Тут досить просто скористатися банкоматом", – говорить Кобейнік.

Так виглядає скімінг на банкоматах

Заступниця директора Асоціації "ЄМА" Олеся Данильченко з такою думкою не погоджується: скімінг активно використовують шахраї, технології розвиваються. Мовляв, зловмисники фактично влаштували "перегони озброєнь із банками" і щоразу знаходять новий спосіб обійти заходи безпеки.

"Це поширене явище. Встановлюється пристрій або на картридер, або в середині самого картридера. І це проблема, їх помітити практично неможливо. Але їм же треба ще й пін-код отримати. Для пін-коду встановлюється мініатюрна камера або у фальш-панелі, або десь поруч", – розповідає Данильченко.

На фотографії можна побачити, як виглядає накладка на пристрій для зчитування картки. Шахрай підходить до банкомату, вставляє скімінг у роз'єм, прикріплює камеру до стінки банкомату або ж встановлює спеціальну накладку на клавіатуру, яка запам'ятовує, які цифри набирав клієнт банку.

Після цього вже інший шахрай знімає скімінг, камеру або накладку. Далі вони використовують зібрану інформацію для випуску ідентичних карт. Скімінг зчитує дані магнітної стрічки на карті, що дозволяє випустити дублікат.

Потім шахраї в різних банкоматах із підробленими картками й паролями перевіряють рахунки й знімають все до останньої копійки. Жертва цієї схеми розуміє, що втратила кошти, тільки після того, як вони зникли з рахунку.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...