Доведено квантовою фізикою: Об'єктивної реальності не існує

Вчені вперше відтворили в реальності парадокс друга Вігнера.

Фізики з'ясували, що квантові явища суб'єктивні: кожен спостерігач може мати свої альтернативні факти щодо них, і всі вони будуть правдиві, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Ми звикли, що якщо в макросвіті відбувається якесь явище, а бачити його можуть відразу кілька людей, то враження про нього у всіх будуть практично однакові, якщо справа стосується фактичної інформації, а не емоційної. Але в квантовому світі все не так просто: для двох різних спостерігачів один квантовий процес може мати абсолютно різний результат. І, як виявляється, фактична інформація кожного з них буде вірна.

Цей парадокс вперше описав фізик Юджин Вігнер. Він трохи ускладнив уявний експеримент Ервіна Шредінгера з котом, додавши в нього категорію друзів. Згідно парадоксу друга Вігнера, уявімо, що після завершення досвіду з котом Шредінгера експериментатор відкриває коробку і бачить живого кота. Вектор стану тварини в момент відкриття коробки переходить в стан "ядро не розпалося, кіт живий". Таким чином, в лабораторії він визнаний живим.

Але за межами лабораторії знаходиться друг. Він ще не знає, чи живий кіт чи ні, і визнає кота живим тільки тоді, коли експериментатор повідомить йому результат експерименту. Але всі інші друзі ще не визнали кота живим і визнають тільки тоді, коли їм розкажуть про це. Таким чином, кота можна визнати повністю живим тільки тоді, коли всі люди у Всесвіті дізнаються результат експерименту. До цього моменту кіт залишається в суперпозиції двох станів - між життям і смертю.
Цей сценарій довго був цікавим уявним експериментом. Але чи відображає він реальність? З наукової точки зору прогрес в цьому напрямку був незначним аж до недавнього часу, коли Часлав Брукнер з Віденського університету показав, що при певних припущеннях ідея Вігнера може бути використана для формального доказу того, що вимірювання в квантовій механіці суб'єктивні для спостерігачів.
Брюкнер запропонував спосіб перевірки цього поняття, перевівши парадокс друга Вігнера в рамки, вперше встановлені фізиком Джоном Беллом в 1964 році. Брюкнер розглядав дві пари Вігнерів і їхніх друзів, що знаходяться в двох окремих приміщеннях і проводять вимірювання: Вігнери знаходилися всередині, а друзі чекали і ворожили зовні. Результати вимірювань кожної пари можна підсумувати, щоб в результаті вирішити нерівність Белла. Якщо вона порушиться, спостерігачі можуть мати різні результати вимірювань, кожен з яких буде вірний.

Тепер фізики вперше провели цей уявний експеримент в реальному світі. Для цього вони використовували квантовий комп'ютер і три пари заплутаних фотонів. Перша пара представляє собою монети, а дві інші використовуються для їх "підкидання" - вимірювання поляризації. При цьому кожна "монета" знаходиться в своїй замкненій посудині, де, крім неї, є присутнім "кидаючий" фотон. Зовні цих двох коробок розташовані ще два фотона, які виконують функцію "друзів-спостерігачів".

Незважаючи на використання найсучаснішої квантової технології, вченим потрібні були тижні, щоб зібрати достатній обсяг даних з шести фотонів. Врешті-решт вони показали, що нерівність Белла порушується, отже, кожний з спостерігачів квантового явища може мати свої альтернативні факти. Це означає, що для квантового світу не може бути "однією правди": вимірювання з різних позицій дадуть різні результати і будуть однаково правильні.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...