"Другий Трамп": Новим президентом Киргизстану став Садир Жапаров

За підсумками обробки 80% бюлетенів Жапаров отримав 79% голосів, що вже можна вважати фактичною перемогою.

Садир ЖапаровНовим, шостим за рахунком президентом Киргизстану стане Садир Жапаров, якого порівнюють із президентом США Дональдом Трампом через популізм і загравання з малоосвіченими виборцями, передають Патріоти України з посиланням на BBC.

Крім того, на референдумі, який проходив одночасно з виборами, 81% виборців підтримали введення в країні президентської форми правління, що надає главі держави додаткові повноваження. До цього Киргизстан був парламентською республікою.

Видання відзначило, що серед інтелігенції Жапарова найчастіше порівнюють з американським політиком-популістом Трампом. Ця аналогія стала особливо актуальною після подій у Вашингтоні, коли прихильники Трампа штурмували Капітолій.

Нагадаємо, в Киргизстані після парламентських виборів у жовтні минулого року учасники протесту вийшли на вулиці і навіть захопили будівлю парламенту (Білий дім), в якому також перебували адміністрація президента і низка інших держустанов.

На думку професорки Університету національної оборони у Вашингтоні Еріки Марат, вибори в республіці складно назвати легітимними, оскільки з моменту ухвалення рішення щодо їхнього проведення до дня голосування пройшло всього два місяці.

"Кілька днів тому в США відбулося захоплення Капітолію, який можна навести як яскравий приклад того, як популісти і автократи можуть будь-якими методами спробувати утримати владу, маніпулюючи часто малоосвіченими і бідними прихильниками. Інша річ, що в США їх заарештували і покарають за законом, а в Киргизстані – зовсім інший сценарій", – розповіла Марат.

Під час протестів Жапаров був звільнений своїми прихильниками з колонії, де відбував покарання у вигляді 11,5 років у справі щодо захоплення заручника. Він став одним із лідерів протестного руху, а потім прийняв повноваження прем'єр-міністра і виконувача обов'язки президента.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...