Думки вголос: "Якби ж ми були як Словенія!" - Андрій Любка

Словенці – народ, який також протягом століть зазнавав утисків від сильніших сусідів, але зберіг свою національну ідентичність і культуру, поважає її, розвиває, промує в світі й інвестує великі кошти в її розвиток.

Про це у своєму блозі пише український письменник Андрій Любка, передають Патріоти України.

"Лідер фракції монобільшості «Слуга народу» Давид Арахамія у Давосі заявив (а так і хочеться написати – ляпнув) таке: «Багато сусідніх країн тиснуть на нас, схиляючи до так званої «гармонізації законодавства». Однак, я вважаю, що для України це неправильно. Якщо слабша економіка об’єднується із сильнішою, то завжди залишатиметься слабшою, граючи за однаковими правилами. Ці слова можуть бути не популярними у Європарламенті чи деінде, але ми мусимо зайняти якесь унікальне місце, поки не станемо сильнішими, й вже тоді можемо синхронізуватися. Якщо ми гармонізуємося, то можемо стати найслабшою економікою у ЄС, чимось на кшталт Словенії. Будучи величезною державою, ми матимемо дуже малий вплив, оскільки правила гри вже існують».

Поки більшість коментаторів аналізує цю заяву з точки зору євроінтеграційних потуг України, я хочу сконцентруватися на іншому. На Словенії. Адже голова парламентської більшості мимоволі принизив цю країну (цікаво, чи не сплутав він її зі Словаччиною? Знаючи постійні географічно-геополітичні ляпи й помилки його шефа, це цілком можливо).

З його необдуманих слів можна виснувати, що Словенія – аутсайдер Європи, дно Євросоюзу, з якою ніхто не рахується і яку ніде не хочуть чути. Вочевидь, пан Арахамія прогулював уроки з міжнародної політики в Трускавецькій академії «Слуги народу», тому й намолотив сім міхів гречаної вовни.

Бо я, наприклад, дуже б хотів, щоб Україна була як Словенія. Заможною й процвітаючою, членом ЄС і НАТО. Взагалі Словенія – одна з найкрасивіших і найгостинніших країн Європи. Недарма саме про цю країну кружляє старий анекдот: мовляв, Бог розділив усім країнам землі, а про словенців забув. А коли ті нагадали про себе, сказав, що віддає їм те, що лишив собі. Тобто рай. І не просто так цю країну називають sLOVEnia. У цю країну неможливо не закохатися, і автор цих рядків – промовистий тому приклад.

Почнімо з того, що це найбагатша й найуспішніша слов’янська країна. Про словенців кажуть, що слов’яни вони тільки в гостинності, а от у праці й дисциплінованості – німці. Як би я хотів, щоб ВВП на душу населення в Україні було таким же, як у Словенії, щоб українські зарплатні й пенсії не тільки в міністрів були такими ж, як у середньостатистичних словенців!

Словенці – народ, який також протягом століть зазнавав утисків від сильніших сусідів (австрійці, італійці, хорвати, угорці), але зберіг свою національну ідентичність і культуру, поважає її, розвиває, промує в світі й інвестує великі кошти в її розвиток. У столиці Словенії на вулицях розмовляють словенською, а якою мовою говорять українські найбільші міста? Ех, я б хотів, щоб Україна була як Словенія!

Словенія вийшла зі складу Юґославії майже неторкнутою, війна за незалежність тривала всього десять днів і не забрала тисячі життів. Як би мені хотілося, щоб і Україна могла так само легко здобути справжню незалежність у війні з Росією!

Словенія – дуже гарна, прекрасна країна, тут високий рівень інфраструктурного й економічного розвитку не пішов на шкоду природі, екології. Бачили б ви словенські села й містечка, луги й виноградники, стежки в лісі і морські узбережжя! Та це казка, а не країна! Вона ніби намальована – і в кожну пору року неймовірно красива. Як би мені хотілося, щоб і наша країна виглядала так!

І останнє. Євросоюз утворений на засадах рівноправності й партнерства, і нешановний пан Арахамія мав би знати, що в Словенії там такий же за вагою голос, як і в Німеччини та Франції. Про це треба думати, коли виступаєш на міжнародних форумах і мимоволі ображаєш таку країну. Давос – це не Трускавець!

А взагалі я був би щиро радий, якби ми у своєму розвитку рівнялися на Словенію. Прекрасна країна!"

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...