Дванадцять платіжок, або Новий закон про ЖКГ: Як українці платитимуть за комуналку

Платіж за холодну воду розділять на чотири: сама вода, абонентська плата, повірка лічильників і окремо їх обслуговування. За такою ж схемою поділять нарахування на гарячу воду і опалення.

З травня українці отримуватимуть дванадцять платіжок за комунальні послуги, після того, як вступить в силу новий закон про ЖКГ. І хоча, як очікується, загальна сума за комуналку залишиться колишньою, але на квитанціях може набігти до 100 додаткових гривень, а в дюжині платіжок можна заплутатися, і тоді за несвоєчасну оплату набіжить пеня. Чого очікувати споживачам житлово-комунального господарства з травня, - передають Патріоти України з посиланням на видання Страна.

"Кожна послуга оплачується постачальнику окремо. При цьому такі послуги, як подача теплоносія і його транспортування по загальнобудинкових мережах будуть розділені. Точно також з водою, лічильниками та ін. На все буде окрема квитанція", - пояснив керівник спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

Платіж за холодну воду розділять на чотири: сама вода, абонентська плата, повірка лічильників і окремо їх обслуговування. За такою ж схемою поділять нарахування на гарячу воду і опалення.

Теоретично загальна сума повинна залишатися незмінною - її просто розіб'ють на різних одержувачів. Але потрібно буде платити, як мінімум, 1-2 гривні з кожної квитанції за адміністрування. Крім того, банки окремо беруть комісійні з кожної квитанції. "Може бути таке, коли за рахунком потрібно заплатити менше, ніж комісійні банку. Скажімо, за абонплату за користування мережами цілком можуть нарахувати одну гривню, а банківська комісія - в середньому три гривні", - розповів Геннадій Рябцев.
За словами, голови департаменту житлово-комунальної інфраструктури, екології та благоустрою Громадської ради при КМДА Олега Попенка, за рахунок обслуговування та комісії може набігти зверху до 100 гривень. "Для пенсіонерів та небагатих громадян це не так мало, як здається на перший погляд. Додасться і головного болю. Розібратися в 12 платіжках, що і кому платити, буде не так просто. А не розібралися і не заплатили - виникне борг, з'явиться пеня. Так і субсидію можуть забрати. Незрозуміло, чому не можна було спростити систему нарахувань замість того, щоб її ускладнювати", - прокоментував представник КМДА.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...