Дипломат розповів, як пришвидшити інтеграцію України до ЄС і НАТО

При президентові Порошенку за п’ять років Україна могла б досягти більше...

Таку думку висловив дипломат, експерт "Майдану Закордонних Справ" Олександр Хара, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

"По-перше, в реформуванні сектору безпеки і оборони зроблено не достатньо. Рівень корупції залишається високим. Близько 28 тисяч офіцерів у 2018 році звільнилися із ЗСУ. Це показник того, що найкраща армія в Європі, як говорять представники попередньої влади, не зовсім така. Вона в уяві Порошенка", – зазначає Олександр Хара.

По-друге, говорить експерт, окрім суто військових проблем є й інші. НАТО – це не лише про оборону. Це про демократію, верховенство права. Важливе питання – цивільний контроль над сектором безпеки і оборони. Тому, на відміну від позитивних досягнень Грузії у цих питаннях, Україна отримує більш скромні оцінки.

За словами Олександра Хари, потрібно змінювати стосунки з найближчими сусідами. Дві третини нашого кордону – вороже оточення. Росія плюс окуповані Москвою території Донбасу, Молдова (кордон з окупованим Росією Придністров’ям), і Білорусь. Крім того, в нас погіршилися відносини з Польщею і Угорщиною. Ми не достатньо активні на румунському напрямі, хоча Румунія – важлива країна, на яку ми можемо спертися в Чорноморському регіоні. Туреччина – теж складний партнер, враховуючи намагання президента Ердогана бути ближчим до Росії.

"Німеччина і Франція – важливі для України. Але як змінити наші відносини? Ми залежні від них у політичному і економічному сенсі. Немає додаткових можливостей переконати Берлін і Париж, що ми повинні бути членами ЄС і НАТО. Ці країни борються за лідерство в Європі. І зараз невідомо, яким буде майбутнє ЄС", – зазначає Олександр Хара.

Дипломат зауважує: формально Україна може подати заявки на вступ до ЄС і НАТО хоч завтра. Але чи це доцільно? Поставимо в незручне становище наших друзів у ЄС і НАТО. Ми, вважає Хара, не готові до вступу. Внесення змін до Конституції про курс на ЄС і НАТО від нас не вимагали. Це робилося винятково для отримання Порошенком голосів на виборах. Але нічого йому не додало. І навряд це зараз дасть результат.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...