Екологічна катастрофа у Карпатах: Експерт розповів, скільки часу потрібно на відновлення лісів

Біогеоценоз займе, як мінімум, 30 років.

Директор громадської організації Київський еколого-культурний центр Володимир Борейко заявив, що паводки та екологічну катастрофу в Карпатах може зупинити тільки припинення вирубки лісу, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Він зазначив, що зміцнення дамб на гірських річках Карпат і навіть будівництво нових не вирішить проблему регіону. Він зазначив, що таке рішення буде додатковим навантаженням на бюджет, але не дасть бажаного результату. "Дамби будуть ламатися, руйнуватися. Там така напруга води, така потужна кінетична енергія, дамби просто не витримають. Крім того, по-перше, будівництво серйозних дамб, не таких маленьких як зараз, - це колосальні гроші. А, по-друге, щоб побудувати дамби, треба знову рубати ліс. Так навіщо закопувати гроші в землю? Давайте перестанемо рубати ліс - і все ", - зазначив Борейко.

За словами експерта, на відновлення екологічної ситуації в регіоні підуть десятки років. Він підкреслив, що для відновлення біогеоценозу лісу потрібно як мінімум 30 років. "Ми не можемо прискорити зростання лісу. Це сотні років. Треба оцінити карту з датами закінчень вирубок - 30 років тому, 40 - тоді можна говорити про зменшення катастрофи. Я думаю, що через 30 років після припинення вирубок настане поліпшення ситуації. Наприклад, зараз в місцях, де вирубки припинилися 20-30 років тому, вже є самосів. Ще через 30 років ліс отримає повноту - і ми будемо мати вже суттєве покращення, оскільки ліс буде затримувати воду. Не так добре, звичайно, як ліси, в які їдеш, ідеш - і там моху мало не по коліно. Цей мох, як губка, вбирає й утримуює воду. Але навіть молодий ліс - це не голі схили, там вже хоч якась трава, чагарники - вони вже затримують воду. А якщо зростуть ще й дерева, вони будуть ще більше затримувати ", - пояснив аналітик.

Борейко додав, що позитивний результат дасть навіть припинення вирубки лісу, оскільки це дозволить далі не погіршувати ситуацію.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...