Екологічна НП на Вінниччині: Українцям розповіли, що таке пестициди, чим вони небезпечні та як діяти у випадку отруєння

9 червня 2019 року у селі Збаржівка Погребищенського району Вінницької області перекинувся автомобіль, який перевозив пестициди.

Річка Рось протікає через три області, в тому числі, біля Білої Церкви. Білоцерківська районна державна адміністрація припускала, що інсектицид досягне Білоцерківщини за 10-12 годин. Міністерство охорони здоров’я повідомило на своїй офіційній сторінці на Facebook, що у річку потрапила тонна інсектициду "Нурал Д". В машині також були й гербіциди та фунгіциди, проте, кількість потрапляння цих речовин у воду наразі невідома.

Журналісти розповіли про те, що таке пестициди, чим вони небезпечні та як діяти у випадку отруєння, передають Патріоти України з посиланням на УП.Життя.

Що таке пестициди

Пестициди — це речовини, які здатні вбивати сільськогосподарських шкідників. Існують різні типи пестицидів.

Ось деякі з них:

  • Інсектициди — здатні вбивати комах. "Нурал Д", який потрапив до річки Рось, — це саме інсектицид;
  • Гербіциди — знищують шкідливі для сільського господарства рослини;
  • Фунгіциди — знищують грибки як, наприклад, пліснява.
  • Молюскоциди — речовини, що знищують молюсків.

Чим небезпечні пестициди

Як стверджує National Pesticides Information Center, всі типи пестицидів мають певний рівень токсичної небезпеки.

Те, який вплив чинять пестициди на ваше здоров'я, залежить від двох факторів:

  • тип пестициду;
  • кількість пестициду, з якою ви контактували.

Ви можете отруїтись пестицидами через їжу, при потраплянні на шкіру або вдихаючи речовину.

Симптоми отруєння пестицидами часто схожі на симптоми отруєння іншими речовинами чи їжею. Серед ранніх та помірних симптомів:

  • головний біль;
  • втома;
  • нудота;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • подразнення очей;
  • подразнення носоглотки;
  • подразнення шкіри;
  • нервозність;
  • втрата ваги;
  • відчуття спраги.

Ознаки важкого отруєння:

  • сильна спрага;
  • часте дихання;
  • блювота;
  • судоми;
  • втрата свідомості;
  • звуження зіниць;
  • проблеми з диханнями.

Науковці припускають, що пестициди можуть викликати рак. Проте наукові дані з цієї теми обмежені.

Міжнародні організації стверджують наступне:

Пестициди, які мають найбільше підтверджень своєї канцерогенності:

Такі пестициди як миш'як (arsenic), етилен оксид (ethylene oxide) та ліндан (lindane) мають найбільше наукових підтверджень своєї канцерогенності.

Пестициди, які ймовірно викликають рак:

Шість пестицидів — каптафол (captafol), етилен дібромід (ethylene dibromide), гліфосат (glyphosate), малатион (malathion), діазінон та дихлордифенілтрихлорметилмета́н (diazinon and dichlorophenyltrichloroethane DDT) — класифіковані як пестициди, які ймовірно, викликають рак.

Пестициди, які можливо, викликають рак:

Сім пестицидів — тетрахлорвінфос (tetrachlorvinphos), паратіон (parathion), метолахлор (metolachlor), пендиметалін (pendimethalin), перметрин (permethrin), трифлуралін та 2,4-дихлорфеноксиоцтова кислота(trifluralin and 2,4-dichlorophenoxyacetic acid 2,4-D) — класифіковані як пестициди, які можливо викликають рак, але чітких досліджень, які б це доводили — бракує і потрібне подальше вивчення цих речовин.

Що відомо про інсектицид "Нурал Д"

За попередніми даними, тонна інсектициду "Нурал Д" потрапила до річки Рось, загинула риба та тварини. Наскільки це небезпечно для людей?

За даними прес-служби ДСНС, проводиться моніторинг якості води у місцях водозабору та водосховищах акваторії р. Рось.

За описом інсектициду, він містить дві діючі речовини — хлорпирифос та цеперметрин.

Хлорпірифос:

Як стверджує Національний інформаційний центр з питань пестицидів США, хлорпірифос може бути небезпечним, якщо потрапляє до організму з їжею, при потраплянні на шкіру або в очі та при вдиханні.

Ця речовина впливає на нервову систему тварин та людей. Ознаки отруєння можуть проявитись через декілька хвилин або годин після контакту з речовиною.

Як стверджує інформаційний центр, хлопірифос приймає токсичну форму під час того, як організм намагається його розщепити.

Токсична форма, яка має назву "хлорпірифос оксон" зв'язується з ферментами, які відповідають за сигнали між нервовими клітинами. Коли речовина зв'язується з великою кількістю ферментів, нерви та м'язи не можуть нормально функціонувати.

Дослідження на тваринах не виявили канцерогенності хлорпірифоса. Агенція з охорони довкілля США (EPA) вирішила, що це "доказує неканцерогенність хлорпірифосу для людей".

Важливо знати, що діти більш чутливі до дії пестицидів, ніж дорослі.

Дослідники вивчали кров жінок, які зазнали дії хлорпірифосу, а також кров їхніх дітей. У дітей, які мали хлорпірифос у крові, помічали затримку розвитку, а також проблеми з увагою та гіперактивну поведінку.

Циперметрин:

Ще одна діюча речовина "Нурал Д". Як і хлорпірифос, циперметрин впливає на нервову систему. За даними інформаційного центру з питань пестицидів, люди, які працювали з цією речовиною зазнавали таких симптомів як:

  • опіки;
  • свербіж;
  • запаморочення;
  • шум у вухах.

EPA класифікує циперметрин як можливий канцероген для людини. Дослідження, які проводились на тваринах, мають обмеження, отож важко зробити остаточні висновки щодо того, викликають вони рак чи ні.

Як діяти при отруєнні пестицидами

Департамент здоров'я Австралії радить наступне:

1. Зрозумійте, як саме пестицид потрапив до організму.

Якщо людина вдихнула речовину — її варто вивести на свіже повітря. При потраплянні в очі — промийте їх проточною водою протягом 15 хвилин. За браком проточної води, наберіть воду в місткість та зробіть "ванну" для очей. Воду тоді потрібно часто змінювати. Якщо речовина потрапила на шкіру, зніміть одяг, що контактував з пестицидом, та промийте ретельно шкіру водою з милом.

2. Якщо людина не дихає, починайте серцево-легеневу реанімацію.

3. Обов'язково запам'ятайте назву пестициду!

Якщо на пакуванні прописано як надавати першу допомогу у разі отруєння, скористайтесь цими порадами та покажіть інструкцію лікарю.

4. Якщо людина проковтнула пестицид — промийте рот водою.

Але лише якщо людина у свідомості!

5. Терміново доставте людину до лікарні.

6. Тримайте людину в теплі та комфорті.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...