Екологи прогнозують сильну посуху в Україні

2021 рік буде бити рекорди...

Екологи прогнозують, що 2021-й рік буде ще спекотніше, ніж попередній. Це призведе до проблеми з урожайністю, пересихання річок, а питання з питною водою будуть загострюватися, як у нашій країні, так і в усьому світі. Про це нам розповіли в прес-службі Національної екологічної ради України, передають Патріоти України.

"Очікується, що 2021 рік буде значно тепліше попереднього, який побив рекорди за кількістю днів у році з температурою вище 30 градусів. Потепління стрімко відбувається в північних регіонах України. При цьому степ атакує посуха", - кажуть експерти.

Як підвищення температури вплине на врожайність

Такі зміни клімату можуть спровокувати передчасне дозрівання ярих культур і одночасно знизити їх врожайність. А от умови вегетації для озимої пшениці стануть більш сприятливими. Також озимий ріпак краще буде рости в північних регіонах і гірше в степу. На Північ перемістяться і зони вирощування сої і соняшнику.

А вирощування кукурудзи може стати проблематичним. Також прогнозується поширення різних хвороб рослин, шкідників, активізуються бур'яни.

Кліматичні зміни загрожують стихійними явищами

За прогнозами екологів, у південних областях (Миколаївській, Херсонській, Одеській) стануть частішими посухи і суховії - їх кількість в найближчі роки зросте на 15-30%. У Центрі почастішають град, сильні вітри. А ось на Захід прийдуть часті рясні дощі, тому повеней там не уникнути.

"Від неприродно спекотного клімату в першу чергу будуть страждати малі водотоки. Вони будуть міліти, пересихати. За останні двадцять років з карти України зникло більше десяти тисяч малих річок", - кажуть екологи.

Вони наполягають на тому, що Україні потрібна продумана державна водна програма, яка б змогла вберегти більшу частину водойм від катастрофи.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...