"Економічне диво" Бангладешу: "Які успішні кейси потрібно запозичувати Україні", - нардепка

За 10 років фактично із країни третього світу Бангладеш перетворився на одну з найбільш зростаючих економік світу.

Про це у своєму блозі пише нардепка від партії "Голос" Кіра Рудик, передають Патріоти України.

"Вчора, Президент Зеленський сказав, що Україна – це місце, де трапляються дива. Це смілива заява, про яку зараз говорять усі, і яка робить Україну новим “гарячим пиріжком” у Давосі. Я їздила туди дізнатися секрети минулорічного "гарячого пиріжка" та "економічного дива" – Бангладешу, який є однією з топових тем Давосу і цього року.

За 10 років фактично із країни третього світу Бангладеш перетворився на одну з найбільш зростаючих економік світу. Коли я спілкувалася з захопленими реформаторами з Бангладешу – все, що мені хотілось сказати, це: “Вау, я теж таке хочу для України”.

Головне питання – як їм це вдалося і які успішні кейси можна і потрібно запозичувати нам.

1 Підтримка технологій та фрілансу і покращення бізнес-клімату

Бангладеш займає друге місце у світі за кількістю онлайн-працівників. Зараз в країні налічується близько 650 тисяч фрілансерів. З них активно працюють 500 тис., які заробляють 100 млн доларів щороку.

В ІТ, наприклад, зосереджено більше 22% фрілансерів. У сфері креативу і мультимедіа – майже 25%. А найбільше – у підтримці продажів і маркетингу (40%). Крім того, фріланс – ефективний спосіб боротьби з безробіттям серед бангладешців. Для цього в країні діє безліч курсів та варіантів навчання.

Для покращення бізнес-клімату і залучення нових іноземних інвестицій по всій країні будується 28 високотехнологічних парків (а планують взагалі 64). Прем’єрка Бангладешу Шейх Хасіна говорить: “Дехто стурбований ризиками інвестування в Бангладеш. Так, у нас є проблеми, як і в багатьох країнах. Але ми знаємо, як перетворити проблеми у можливості!” Можливості, в даному випадку, це близько 100 відкритих економічних територій, про які ми тільки мріємо.

2. Вдосконалення інтернет-мережі

Влада Бангладешу поставила собі за мету до 2021 року забезпечити 100% підключення до інтернету. Зараз вже налічується 93 млн користувачів інтернет-мережі і 160 млн користувачів мобільного зв’язку. Це 5-й за величиною ринок мобільного зв’язку в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і 9-й в світі (на секундочку!)

Хороше в цьому – що задача Міністерство цифрової трансформації України корелює з цим напрямком.

3. Акцент на цифрові послуги

Не гірше, ніж у Естонії, в Бангладеші розвивається і працює е-держава. Тут вже випущено 100 млн цифрових посвідчень осіб громадянам. Працює Єдиний національний портал, де розміщено понад 45 тис веб-сайтів і служб різних урядових організацій. Діє близько 5 тис сучасних цифрових центрів для надання адмінпослуг громадянам – від отримання найпростіших довідок до таких важливих документів, як, наприклад, закордонний паспорт.

Тут ми також рухаємося в правильному напрямку. Наприклад, очікуємо на запуск порталу “Дія” вже наступного тижня!

4. Підтримка молоді

У цьому сенсі Бангладешу підфартило. Це одна з небагатьох азійських країн, де справді багато молоді – із 163 млн людей майже 65% молодше 25 років. Тому влада всіляко підтримує їх та активно залучає до роботи в мережі.

5. Можливості для жінок

Традиційно жінки у Бангладеші (навіть ті, що мають хорошу освіту) жертвують кар’єрою заради сім’ї. І в цьому ключі фріланс теж їх рятує, адже так вони можуть працювати вдома. До чого це призвело? За результатами низки досліджень на цю тему, жінки-фрілансери у Бангладеші стали завойовувати більше довіри, ніж чоловіки. І їх охочіше беруть на роботу. Girls rule the world!!

А головне, що є у Бангладеші – чітка та спрямована політика уряду на підтримку цих напрямків. Наша основна задача зараз – це поступово та невпинно робити те, що заплановано.

Наступного року я обіцяла здивувати своїх колег з Бангладешу досягненнями України, тому – відлік пішов."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...