Економія на житті і здоров'ї людей, або Нові правила виклику "швидкої" в Україні

В реальності нічого не зміниться. Жоден керівник не захоче, щоб у нього з'явилася купа проблем і скарг від населення, переконаний медик.

З 1 січня 2021 року в Україні почали діяти нові правила виклику швидкої медичної допомоги. Однак це може обернутися істотними проблемами для українців, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

По-перше, бригада матиме право запізнитися на невизначений час. "У такому випадку виникає питання - що ми створюємо? Чим тоді швидка допомога буде відрізнятися від невідкладної допомоги або від сімейного лікаря, який прийде завтра? Це систематична економія коштів на житті людей", - говорить заступник голови Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий.

По-друге, незважаючи на те, що дотримання нормативів строго контролюється, очевидно, що запізнення відбуватимуться набагато частіше, ніж в 25% випадків по критичним викликам, і в 15% випадків за викликами екстреним, як прописано в них.

Так, наприклад, в липні заступник міністра охорони здоров'я Ірина Садов'як констатувала, що з 6,8 мільйона викликів, 4,7 мільйона є несвоєчасними. Тобто бригади спізнюються приблизно в 67% випадків.

За словами медиків, щоб нормативи дійсно виконувалися, і швидка допомога виправдовувала свою назву, необхідно вирішити дві ключові проблеми: непрофільні виклики і дефіцит кадрів. Непрофільні виклики, дійсно, справжній біч швидкої. "Близько 75% на швидкій це непрофільні виклики. Є ситуація, коли людину, наприклад, підстрелили або підрізали, або когось збив автомобіль. Людині потрібна негайна медична допомога. А все бригади зайняті тим, що їздять по стареньким бабусям і виколупують їм таблетки з упаковок", - описав ситуацію лікар швидкої допомоги із Запоріжжя Сергій Баранник.

В Європі ця проблема вирішується винесенням рахунків пацієнтам за непрофільні виклики. Очевидно, що в українських реаліях ніхто в уряді не піде на такий крок.

Ще більш гостро стоїть проблема дефіциту кадрів. "Водії за ці копійки працювати не хочуть (зарплата водія швидкої близько 5,5 тисяч гривень, - ред.). У нас немає кому працювати. На підстанції повинно бути 8-9 бригад з розрахунку 1 бригада на 10 тисяч населення. Але до цього нормативу ніхто ж не приходить. Працює в середньому на лінії 5-6 бригад. Невідповідність між ресурсами і попитом населення. Водіїв немає, медпрацівників немає. Буває і таке, що немає кому працювати: стоїть машина і все, а бригади до неї просто немає" , - додав Баранник.

Таким чином, без рішення Кабміном цих проблем, нові нормативи так і залишаться записом на папері і швидкі працюватимуть в такому ж режимі, як і в 2020 році. "В реальності нічого не зміниться. Жоден керівник не захоче, щоб у нього з'явилася купа проблем і скарг від населення", - резюмував Сергій Баранник.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...