Екскомандувач ВМС звинуватив українську владу в нерозумінні значення морської політики для ліквідації загроз

У той час як морська доктрина Росії є агресивно-наступальною, українська морська політика – пасивна, зазначає Гайдук.

Морська доктрина України не відповідає ситуації, яка пов'язана з російською агресією. Таку думку висловив колишній командувач Військово-морських сил (ВМС) України Сергій Гайдук, передають Патріоти України з посиланням на ZN.UA.

"Ризики подальшої військової інтервенції РФ проти України саме з Азово-Чорноморського регіону актуалізують і таке питання: чи має українська влада "морське мислення", а відповідно — і розуміння значення державної морської політики для просування національних інтересів та ліквідації загроз із морського напрямку? На жаль, ні! На відміну від росіян, які проводять системну морську політику, розглядаючи військовий флот як інструмент реалізації зовнішньої політики, українська влада не бажає системно займатися державною морською політикою, відводячи їй другорядну роль. Замість роботи на випередження вона лише реагує на події, що виникають", – написав він.

Екскомандувач ВМС України зазначив, що "морська доктрина РФ має активний агресивно-наступальний характер", про що свідчить, зокрема, кількість кораблів Чорноморського флоту і наміри збільшувати їх кількість. "Які ж військово-морські здобутки України? На відміну від російської, морська доктрина України на період до 2035 року має пасивний характер, у ній українським ВМС відводиться функція забезпечення. Дивуватися цьому не треба: у країні, яка сьомий рік веде війну, головним розробником і відповідальним за видання морської доктрини було визначено… Мінінфраструктури, а у Міноборони — функція співвиконавця. При цьому доктрина, яку розробляли аж 3,5 року, й на сьогодні не має плану заходів із реалізації, де було б окреслено ресурсні та часові горизонти", – пояснив Гайдук.

Він вважає, що "політика України на морі повинна бути проактивною, мати наступальний характер". Для цього потрібно будувати кораблі. "На мою думку, з урахуванням морської географії Чорного та Азовського морів та специфіки останніх воєнних конфліктів, територію держави треба захищати не від своїх берегів, а від берегів противника, мати "довгу руку" боротьби з противником і над водою, і на воді, і під водою. Лише це може стати фактором стримування агресора!" – заявив Гайдук.

За його словами, необхідні "відродження національної морської ідеї, морська консолідація української нації, що дозволить посилити позиції України як морської держави, інтеграція всіх складових морської діяльності у відповідні європейські та світові структури, формування суспільно-економічних принципів сталого розвитку всіх складових морської діяльності". "Нарешті, державна морська політика і морська діяльність мають стати "інтеграційним містком" між Україною та світом, у тому числі і Європою. Моря та річки об'єднують не лише географічно. Вони об'єднують політично та економічно. Керівництво Української держави повинне зазирнути вперед. Бо за морями і річками — майбутнє України", – написав екскомандувач Військово-морських сил.

Гайдук командував ВМС України у 2014–2016 роках.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...