Ексочільниця МОЗ закликала звернути увагу на проблеми здоров'я чоловіків

Протягом всього листопада по світу триває щорічна акція Movember. Чоловіки не голять обличчя і цим закликають звернути увагу на чоловічі проблеми зі здоров’ям.

Уляна Супрун

Про це написала ексглава МОЗ Уляна Супрун у своєму Facebook, передають Патріоти України.

Основна мета кампанії — розповісти про важливі проблеми, як рак простати, рак яєчок, психічне здоров'я та профілактику самогубств серед чоловіків, а також спонукати їх дбати про своє здоров’я.

"В Україні тривалість життя чоловіків на десять років менша, ніж серед жінок. Причина — в сукупності факторів, які можна узагальнити способом життя. Вбивають чоловіків передусім алкоголь, куріння, харчування та доволі поширене зневажливе ставлення до свого здоров’я", - написала Супрун.

Вона також скала перелік проблем та симптомів, про які має знати кожен чоловік:

"Рак простати - найбільш поширений рак серед чоловіків. Найчастіше хвороба розвивається повільно, тому протягом тривалого часу людина може не знати, що хворіє на неї. Ризик захворіти на рак простати зростає з віком - у більшості випадків на нього хворіють чоловіки старше 50 років", - йдеться у дописі Супрун.

Вона зазначила симптоми, коли потрібно негайно звернутися до лікаря: підвищена потреба у сечовипусканні, особливо вночі; складно почати сечовипускання; біль або печіння під час цього процесу; відчуття, що ваш сечовий міхур не повністю спорожнений; кров у сечі або спермі; болісна еякуляція; біль у спині, стегні або тазі, який не зникає.

"Психічні проблеми серед чоловіків — доволі складне питання, адже дуже часто вони не говорять про своє психічне здоров’я, не визнають, що мають проблему, тому не звертаються по допомогу до фахівців", - пише Супрун.

Вона додає, що чоловіки менше переймаються психічним здоров’ям та не шукають допомоги в разі проблем, вони більше, ніж жінки, схильні вживати алкоголь чи наркотики, аби “вирішити” проблему. Таке “самолікування” складних психічних станів є також причиною нехтування проблем із психічним здоров’ям загалом та високого рівня самогубств.

"Симптоми, які можуть свідчити про потребу звернутися до фахівця: гнів, дратівливість або агресивність; помітні зміни настрою, рівня енергії чи апетиту; проблеми зі сном; труднощі в зосередженні; підвищена стурбованість або відчуття стресу; зловживання алкоголем та / або наркотиками; сум, безнадія, суїцидальні думки; ризикова поведінка; біль або проблеми з травленням без причини" - наголошує Супрун.

Рак яєчок трапляється відносно рідко та складає близько 1% випадків раку серед чоловіків у всьому світі. Зазвичай вражає чоловіків віком від 15 до 49 років.

"Типовими симптомами є безболісний набряк чи грудочка в яєчку або будь-яка зміна форми/текстури яєчок. Також може виникати затерпання, дискомфорт, різниця в розмірі між яєчками та больові відчуття. Інші симптоми — набряк та збільшення грудей у зв’язку з гормональними змінами, біль в попереку, задишка, біль в грудній клітці, постійний кашель. Вони більш характерні для пізньої стадії хвороби, коли рак поширюється та вражає інші органи та лімфатичні вузли", - пише ексглава МОЗ.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...