Експерт назвав головні питання, які Зеленському потрібно вирішувати в Туреччині

Інтереси України у відносинах з Туреччиною мають бути прагматичними і в першу чергу стосуватися енергетики, торгівлі та інвестицій.

Про це розповів експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу "Українського інституту майбутнього" Ілія Куса, коментуючи робочий візит президента України Володимира Зеленського у Туреччину, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Найперший напрямок, який ми можемо обговорювати з Туреччиною – протистояння Росії. Правда, у нас обмежений інструментарій, але Анкара зацікавлена у питанні Криму і захисті кримських татар від обмежень їх прав. Нам потрібно домагатися, щоб Туреччина засуджувала такі дії Росії. Плюс треба обговорювати звільнення політичних в’язнів.

По-друге, це співпраця в торгово-економічному напрямку. Двостороння торгівля у нас досягла $3,8 млрд і може бути більшою.

Третє, це інфраструктура. Турки зацікавлені у нашій портовій інфраструктурі, готові вкладати в чимало проектів дорожньої інфраструктури.

Четверте – це двосторонні інвестиції. Вони є чималими і можна покращити ситуацію.

П’яте – енергетика, зокрема інтереси тут збігаються стосовно узбережжя Чорного моря. Наприклад, будівництво LNG-терміналів для прийому скрапленого газу за участі турецького капіталу. Це були українські проекти, які реалізувати без участь Анкари складно.

Шосте – це співпраця у військово-промисловій сфері, де у нас уже є напрацювання. Україні було б цікаво закупляти турецьке озброєння, наприклад, новітні безпілотники Bayraktar. А у нас є достатньо кадрів, науково-технічного і людського ресурсу, аби створювати спільні підприємства продуктів нової генерації. Головне - не лізти туди, де ми не потрібні, особливо в регіональну політику на Близькому Сході, в яку ми ніколи нормально не вміли грати.

Україна поки відстає від Росії у багатьох напрямках. Але потрібно іти далі, можна покращити ситуацію. Треба робити все, щоб хоча б зрівнятися в деяких аспектах з Росією. У них більші ресурси, але у сфері підтримки безпеки у Чорному морі Україна має чималий потенціал. Ми можемо стати основним партнером Туреччини із забезпечення свободи судноплавства у Чорноморському басейні, на відміну від Росії. Треба працювати системно, цілісно, адекватно. Суть всієї співпраці з Туреччиною – чистий прагматизм.

У Туреччині посилюється російське лоббі, яке може заважати налагоджуванню відносин із Києвом, наприклад в енергетичній сфері. Але дрейф Туреччини від Заходу в цілому означає не зближення з Росією, а тенденцію до виходу Анкари на самостійну зовнішню політику. Там хочуть, аби Туреччина стала регіональною супердержавою, яка не залежить від глобальних центрів впливу – ні від США, ні від Росії, ні від Китаю. Україна може стати рівноцінним партнером, який допоможе втілити цю мрію і в той же час отримає необхідні матеріальні ресурси.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...