Експерт пояснив, як "справа "Привату" вплине на курс гривні і вкладників банку

Після того, як суд першої інстанції визнав націоналізацію ПриватБанку, яка відбулася в 2016 році, незаконною, багатьох стурбувала доля самої найбільшої української фінустанови. Рахунки там мають близько 22 мільйонів українців.

Експерти кажуть, що панікувати поки рано, до закінчення судового розгляду ще далеко, передають Патріоти України.

Ось що на своїй сторінці в Facebook написав з цього приводу головний експерт Ради НБУ Віталій Шапран:
"1. Суд першої інстанції розглядав справу з 2017 року. Думаю, що на апеляцію, а потім на касацію піде мінімум 3-4 роки. Тому бігти до банкоматів або відділень ПриватБанку не варто. Вкладники взагалі опиняються поза цього судового спору між владою і екс-акціонерами.
2. На валютний ринок Рішення суду, не буде виконано, вплинути істотно не зможе. 18 квітня на валютному міжбанку гривня ослабла, але менше, ніж на 10 коп. Готівковий ринок в кінці дня хитнуло на 10-15 копійок. Мені важко сказати, це був "фактор ПриватБанку", або це було щось інше.
3. Оскільки судові суперечки займуть роки. Думаю, що єдиний істотний ризик, який може нести для країни поточний судовий розгляд ПриватБанку - це реакція МВФ, ЄС і наших інших західних кредиторів на пасивну позицію влади в цій суперечці.
Якщо НБУ, Мінфін, Кабмін та інші почнуть грати в піддавки з позивачами у справі ПриватБанку, думаю, що співпраця України з МВФ та іншими кредиторами припиниться, що спричинить за собою не тільки дефолт, а й спровокує втілення низки економічних ризиків. Зараз, навпаки, ми спостерігаємо не тільки за активною позицією НБУ, але і досить злагоджену командну гру між Мінфіном, НБУ та Кабміном."
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...