Експерт розкрив хитрий план "Газпрому", що загрожує енергетичною катастрофою

Росія усіма способами намагатиметься повернутися на український ринок, будуючи нові хитрі схеми.

Михайло Гончар

Про це розповів провідний експерт в енергетичній сфері Михайло Гончар, передають Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

"Доходи Газпрому за підсумками І півріччя впали на 40%. Йому бракує доходів з українського ринку. Ще одним маркером, що "Газпром" хоче повернутися, є те, що він відновив закупівлю туркменського газу з 1 липня, а нагадаю, що схема РУЕ базувалася в основному на туркменському газі. Так от, відновлення закупок туркменського газу є підтвердженням того, що схема готова до запуску. Незграбні висловлювання окремих членів президентської команди, яка хоча і шляхом тролінгу, але дає знати тандему Медведчук-Бойко, що, мовляв, якщо ви візьмете дешевий газ у Росії, то чому б і ні – приходьте на український ринок, вона лише розпалює їхні апетити", - вважає експерт.

За його словами, оператором "схеми" може стати будь-яка приватна компанія, зареєстрована у будь-якій країні. "Не може бути ніякого прямого імпорту газу з Росії чи передача його від "Газпрому" доти, доки продовжується агресія Росії проти України! І в цьому контексті проглядається спроба реанімувати схему РУЕ, базовану на туркменському газі. Оператором схеми буде яка-небудь приватна компанія. Не важливо, буде вона зареєстрована знову в улюбленому газпромівському кантоні Цуг у Швейцарії, чи десь там в Австрії, чи в Люксембурзі, чи наприклад, десь у Литві або Латвії. Так чи інакше, головним провайдером цієї схеми буде саме "Газпром", як було й у випадку з РУЕ зразка 2004 року", - переконаний Гончар.

Він також розповів, що на європейському ринку немає якогось окремого "ЄвроГазпрому". Себто "Нафтогаз України" має справу з кількома десятками європейських компаній і трейдерів, які продають йому газ. Україна працює в конкурентному середовищі. І в цьому контексті стратегічно важливого значення набувають дві речі. "Перша – це запастись газом в ПСГ і витримати шантаж "Газпрому" та високо ймовірну зимову газову атаку. "Нафтогаз" тримає удар "Газпрому" вже п’ятий рік поспіль. І друге: новій владі – утриматися від спокуси перейти після формування уряду до заміни керівників ключових державних підприємств енергетичного сектору. Мається на увазі керівництво "Нафтогазу", "Енергоатому", "Укренерго". Бо якщо спокуса візьме гору, то по суті – тоді взимку нас чекатиме катастрофа, тому що ці держпідприємства перейдуть в хаотизований стан кадрових переміщень, що власне й потрібно російській стороні з тим, щоб нав’язати свої підходи, свої бачення з "порятунку" України", - зазначив експерт.

Засловами експерта, "Газпром" йде двома шляхами, щодо повернення на український ринок. "Що стосується "Нафтогазу", то ми зараз бачимо, по-суті, що "Газпром", діючи за директивами Кремля, йде двома треками. З одного боку, він створює собі проксі-агента в Україні подібно до ЛДНР, як оператора агресії на Донбасі. Себто, тандем Медвечука-Бойка відіграє роль потенційного українського контрагента для газових домовленостей. Усе виглядає, як приватна ініціатива з українського боку.

Інший трек – офіційний: відбувається тристоронній формат за участі Європейської комісії. Не виключено виникнення двостороннього формату через примус до нього. Кремль буде посилати меседж: якщо ви в уряді України, "Нафтогазі" не хочете з нами домовлятися напряму з "Газпромом", то тоді він буде домовлятися з тими, хто є "договороздатний", тобто – з приватною компанією, яка готова з нами працювати. А європейцям будуть говорити, що, бачите, – українська сторона не договороздатна. І у нової владної команди буде велика спокуса піддатися на такий підхід, бо, мовляв, в іншому випадку – нас обійдуть. Та ще й Європа буде тиснути, тому що для європейців багато в чому байдуже, яким чином Україна й Росія врегулюють свої газові відносини", - зауважив Гончар.

Він припустив, що критичні для України події можуть відбутися десь у вересні-жовтні. "Має також відбутися і раунд тристоронніх переговорів, якщо знову ж таки – "Газпром" не захоче їх зірвати, коли він відчує, наприклад, що офіційний Київ готовий пристати на умови російської сторони. Тоді "Газпром" може посилати меседжі Брюсселю про непотрібність тристороннього формату: мовляв, ми домовляємося напряму. Тому ці ризики є, але я думаю, що при наявності політичної волі вони цілком можуть бути подолані", - додав фахівець.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...