Експерт розповів, навіщо Росії "Північний потік-2"

Кремль готовий діяти собі на шкоду, аби покарати Україну, навіть отримуючи менше грошей.

Директор незалежної консалтингової фірми East European Gas Analysis Михайло Корчемкін пояснив справжні мотиви Кремля проти України в контексті будівництва "Північного потоку-2", передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

"Там дві основні причини. Головна - це дати можливість "освоїти" багато грошей підрядникам - друзям Путіна - Розенбергу і Тимченку. Їхні компанії отримали підряди на будівництво російської частини проекту, а це сума - понад 60 млрд євро. Газопроводи були побудовані з витратами в три рази вище, ніж у Європі. А друга причина - "покарати" Україну, позбавити її транзитних доходів. На офіційному сайті "Газпрому" проект оцінили в 40 млрд євро. І ці гроші витрачаються не для того, щоб збільшити прибуток "Газпрому", а щоб продавати ті ж обсяги газу, що і через транзит Україною, але за іншим маршрутом. Йдеться навіть про скорочення продажів", - сказав він.

При цьому, за його словами, Кремль готовий діяти собі на шкоду, аби покарати Україну, навіть отримуючи менше грошей.

"Це було показано дуже чітко в 2014-2015 роках. Путіну не сподобалася тема реверсних продажів із Європи в Україну. Він спочатку попередив публічно, що якщо вона буде тривати, то він накаже скоротити подачу газу. І потім дійсно скоротив - навіть через "Північний потік -1", який сам Путін рекламував як найнадійніший маршрут постачання газу. Ніякої надійності немає. "Газпром" на цьому втратив 6 млрд доларів - це розрахунки "Інтерфаксу". Вийшло, що реверсні продажі як були, так і продовжуються, а гроші були втрачені. А Європа дізналася, що "Північний потік-1" не є гарантією надійності поставок, хоча зараз цей факт замовчується", - додає експерт.

За словами Михайла Корчемкіна, в Москві люблять говорити, що Європа залежить від російського газу, а Росія - від доходів від його продажу, але насправді ніякої взаємозалежності немає.

"Кремль в будь-яку хвилину готовий відмовитися від доходів заради досягнення якихось політичних цілей. Я не сумніваюся, що якщо Кремлю щось не сподобається - рішення якогось суду, дії якихось німецьких фірм, то поставки газу будуть негайно скорочені чи припинені. Хоча нормальна практика передбачає, що треба звертатися до арбітражного суду. Але, як у випадку з реверсними поставками в Україну, ніякого суду не було. Використовували відразу "газовий вентиль", - роз'яснив він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...