Експерти розповіли, чи становлять загрозу екології України вибухи під Архангельськом

Вибухи на військовому полігоні поблизу Архангельська попередньо не загрожують Україні радіологічними наслідками.

За попередньою оцінкою доступних джерел, результати вибухів на військовому полігоні в Сєверодвінську Архангельської області (РФ) не загрожують території України радіологічними наслідками, які вимагають вжиття заходів захисту і безпеки для громадян, майна і навколишнього середовища. Про це повідомляється на сайті Державної інспекції ядерного регулювання України, передають Патріоти України.

За інформацією відомства, склад джерел викидів, їх кількість, активність, форма застосування, потужність вибуху і тривалість пожежі на даний час достовірно не відомі. При цьому, доступні для аналізу експертні думки дають змогу припустити, що в результаті вибуху сталося руйнування і розсіювання «ізотопних джерел живлення», що призвело до короткострокового підвищення радіаційного фону (до 2 мкЗв-год на відстані 40 км на схід від місця події).

«Така подія не є ядерним вибухом, не повинно супроводжуватись появою радіоактивного йоду-131, і, з урахуванням відстані і даних метеопрогнозу, не загрожує території України радіологічними наслідками, які вимагають вжиття заходів захисту і безпеки для громадян, майна і навколишнього середовища», - сказано в повідомленні.

Держатомрегулювання відзначає, що подібні ситуації відносяться до IV категорії аварійної готовності - що стосується всіх держав і юрисдикцій і полягає у вжитті заходів захисту та реагування на дії і діяльність, які можуть призвести до виникнення ядерної або радіаційної аварійної ситуації в будь-якому непередбаченому місці.

Повідомляється, що в цих обставинах Держатомрегулювання у взаємодії з українським Гідрометцентром ДСНС, службами радіаційної безпеки «НАЕК «Енергоатом», ДСП «Екоцентр», експертами Національної академії наук України здійснює оцінку і прогноз розвитку ситуації з метою перевірки здатності до реагування на подібні події, здатності своєчасної діагностики та виявлення підвищених рівнів радіації невідомого походження.

Прес-служба повідомляє, що триває аналіз доступної інформації і очікуються дані з об'єктових та відомчих cистем радіаційного моніторингу, з 9 серпня 2019 системи переведено в режим додаткових спостережень за вмістом аерозолів у повітрі і випадань на ґрунт. «За прогнозом Українського Гідрометцентру ДСНС, в зону несуттєвого ризику по траєкторії руху повітряних мас потрапляє східна частина Луганської області, при цьому будь-яких змін радіаційного фону (гама-випромінювання) не очікується», - зазначили у відомстві.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...