Експерти розповіли, як працюють "соціальні ліфти" партій перед виборами

До позачергових виборів вже кілька політичних партій оголосили про активний пошук «нових облич».

Команда Володимира Зеленського запустила проект Lift, яка дозволяє фахівцям з різних галузей пропонувати свої послуги для проектів нової влади. А партія «Голос» Святослава Вакарчука нещодавно оголосила про критерії відбору кандидатів до своїх списків. Тим часом партія «Європейська солідарність», засновником якої є Петро Порошенко, проводить «народні праймеріз», передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Керівник штабу партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив днями про пошук кандидатів, що балотуватимуться від їхньої політичної сили на парламентських виборах. За його словами, партія, в основному, спиратиметься на волонтерів, які зголосились допомагати команді Володимира Зеленського перед президентськими виборами, але також будуть створені умови, соціальні ліфти для появи у списках партії нових людей.

Сайт партійного проекту, що так і називається – Lift, запустився 28 травня. Там усі охочі мають можливість запропонувати свої ідеї, продукти або свою кандидатуру в команду.

За словами Корнієнка, кандидати будуть оцінюватись спочатку у три етапи: перевірка документів особи та її зв’язків із допомогою безпекових експертів, перевірка доброчесності та фахова оцінка, а потім відбудуться так звані постпраймеріз – після того, як на з’їзді «Слуги народу» назвуть усіх кандидатів, інформація про цих людей буде розміщена на сайті з можливістю залишати коментарі і відгуки.

«У законодавстві є можливість до 8 липня забрати людину зі списку, виключити. На жаль, не можна нікого на заміну включити, тому ми свідомо йдемо на це, розуміючи, що у нас може бути не 225 людей у списку, а 224, зараз скажу так оптимістично. Але можуть і всі залишитись», – розповів Корнієнко.

Про пошук позасистемних кандидатів, які зараз не є у парламенті, заявили і в партії «Голос» Святослава Вакарчука. Вони оприлюднили 10 вимог до своїх кандидатів і анонсували відкрите обговорення, після якого на з’їзді партії буде затверджено персональний склад виборчого списку.

Окрім нових партій, про пошук «свіжої крові» оголосила і «Європейська солідарність», заснована Петром Порошенком. Вона спільно з організацією «Солідарна справа громад» повідомила про проведення «народних праймеріз».

Як повідомляється, протягом трьох днів – 28, 29 і 30 квітня – охочі можуть запропонувати свою кандидатуру через сайт, після чого переможці голосування на цьому сайті будуть запропоновані «Європейській солідарності» як кандидати на місця у її списку.

«ГО надає партії «Європейська солідарність» свої пропозиції, але будуть і кадрові пропозиції від самої партії. Отже, на затвердження на з'їзді партії і до ЦВК піде мікс пропозицій – від нас і від них. Список партія укладає на базі наших і своїх пропозицій та за наслідками консультацій (в тому числі з потенційними кандидатами). Тобто не ми ухвалюємо, ми пропонуємо і моніторимо. Голосування матиме інформаційно-дорадчий характер. З огляду на ризик накручування позитивних і негативних голосувань, а також із причини неспівмірності політичної ваги вже політиків національного рівня і поки невідомих активістів на місцях», – мовиться на сайті ініціативи.

Відповідь на суспільний запит

Обговорення з виборцями кандидатів до парламенту – це відносно нова тенденція для українських політиків, адже раніше нових людей просто включали до списків, зауважує політолог Олександр Палій.

«Те, що цим займається Вакарчук, те, що цим займається Порошенко, і те, що цим займається Зеленський, тобто три ключові політичні сили, які у нас будуть, – це добре. Це означає, що вони намагаються апелювати до патріотичного виборця, для якого моральні речі не є просто порожнім звуком», – каже він.

Олександр Палій
На переконання Палія, важливо у цьому контексті – аби «оновлення» не відбулося формально, і партії дійсно зважали на репутацію всіх своїх кандидатів та їхні зв’язки.

Із наявністю в Україні потужного суспільного запиту на оновлення і рівність погоджується і політичний експерт Олексій Якубін. Водночас, на його думку, зараз складно сказати, яка з партій дійсно готова це робити, а яка просто використовує пошук «нових облич» як декорацію.

«У мене складається враження, що у переважній більшості ці ініціативи – це спроба підіграти розігрітим суспільним настроям, сказати: ми інші, ми є такими каналами соціальної мобільності. Це така публічна частина, і вона справді дуже приваблива», – каже політолог.

Олексій Якубін
Але справжні мотиви партій, за його словами, можуть бути більш прагматичними.

«Якщо говорити про «Європейську солідарність», то я думаю, що це буде просто спроба сказати, як говорив Петро Порошенко перед президентськими виборами, що, мовляв, ми прислухались, зрозуміли, де раніше робили помилки, і будемо робити наголос на нових людях, але фактично, я думаю, там ключові кадрові питання будуть вирішувати все ті ж люди. Може, хтось новий з’явиться в першій п’ятірці», – прогнозує Якубін.

Що ж до «Слуги народу», то їм треба терміново гамувати кадровий голод, вважає експерт.

«Скажімо, лавка запасних у них – дуже невелика, і їм треба вирішувати, як взагалі наповнити і список, і тих людей, що активно братимуть участь у передвиборчій кампанії», – каже він.

Не можна сказати і про те, що «Голос» повністю складається з людей, які ніколи не були в українській політиці, зазначає Олексій Якубін.

«Подивіться, хто в оточенні Вакарчука. Візьмемо того ж таки Ярослава Юрчишина (заступник голови партії, колишній голова правління Transparency international – ред.). Він відомий у навколополітичних колах, якщо можна так висловитись, а під час президентської кампанії перед другим туром взагалі публічно підтримав Петра Порошенка. Тобто мені складно назвати це реальним соціальним ліфтом», – говорить він.

Із 24 травня розпочалася парламентська передвиборча кампанія. Голосування має відбутися 21 липня.

Згідно з українським законодавством, Верховна Рада складається із 450 народних депутатів. 225 із них обираються за партійними списками, 225 – на мажоритарних округах. До парламенту потрапляють партії, які отримують на виборах не менше від 5% голосів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...