Експерти розповіли, що буде з гривнею у травні

Фінаналітики за стабільність, але очікують невеликих стрибків курсу.

Після невеликого ослаблення, що сталося перед виборами президента, гривня міцніє. Нацбанк також підвищив офіційний курс гривні на 9 коп., до 26,68 грн/дол. Експерти прогнозують нацвалюті найближчими місяцями відносну стабільність, але не виключають невеликих стрибків курсу в зв'язку з виплатами за боргами і підвищенням соцстандартів, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Як змінювався курс

Якщо 20 квітня курс готівкового долара додав відразу 27 коп., подорожчавши до 27,2 грн/дол у продажу і до 26,88 грн/дол в купівлі, то 24 квітня гривня відіграла падіння. Більш того, долар став на 3 коп. дешевше в продажу (в середньому 26,9 грн/дол) і на 7 коп. дешевше в купівлі (в середньому 26,6 грн/дол). Збільшення спреда (різниці між купівлею і продажем) говорить про те, що фінансисти вірять у зміцнення гривні, тому не поспішають скуповувати валюту, сподіваючись, що вона подорожчає. Схоже, вірить в це і населення: згідно з нашим моніторингом банків, ажіотажу ні з покупкою, ні з продажем валюти немає, касири навіть скаржаться на затишшя.

Прогноз від експертів

Банкіри та аналітики фінансового ринку також прогнозують стабільність курсу гривні, але кажуть, що він буде трохи вище 27 грн/дол.

"Стрибок готівкового курсу перед виборами носив спекулятивний характер, – сказав нам директор фінкомпанії "Аверс №1" Ігор Львов. – Ринок не очікує різких стрибків, оскільки з боку майбутнього президента підтверджено співпрацю з МВФ. Але в найближчі два-три місяці курс виявиться в коридорі 27-27,5 грн/дол через виплати за зовнішніми боргами і зростання соцстандартів з 1 липня, оскільки приплив "зайвої" гривні на ринок послабить її курс".

А ось керівник відділу аналітики Forex Сlub Андрій Шевчишин бачить три можливих ризики, здатних обвалити гривню вже в травні вище 28 грн/дол.

"Перший ризик – це виплати за зовнішнім держборгом на початку травня (близько 2 млрд дол), другий – якщо за підсумками місії МВФ, наміченої на травень, ми не отримаємо від Фонду черговий транш в 1,9 млрд дол, третій – можливий достроковий розпуск новим президентом Верховної Ради і дострокові парламентські вибори, – аналізує Шевчишин. – Останній ризик наразі малоймовірний, але не виключений".

ВЗагалом експерти оцінюють, що ймовірність девальвації гривні нижче 28 грн/дол приблизно втричі нижче, ніж стабільність її курсу в найближчі 100 днів в межах 27-27,5 грн/дол.

Курс валюти залежить від політики

Влітку курс долара залишиться в коридорі 26,5-27,5 грн, вважає керівник секретаріату Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський.

"Знизиться ділова активність, зросте експорт наших товарів, і знизиться імпорт нафтопродуктів – це все зміцнить гривню. Але є ризики політичні. Якщо влада втратить контроль над ситуацією в країні, це відлякає інвесторів, а люди захочуть зняти гроші з банків", – зазначає експерт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...