Експерти розповіли, що сталося з курсом долара і куди найвигідніше вкладати гроші українцям

Через вибори гривня зміцніла до показників трирічної давності.

Цього року американська валюта поводиться непередбачувано: традиційне за останні роки літнє здешевлення долара виявилося рекордним – курс впав до рівня серпня 2016 року, тоді за 1 долар давали близько 25,6 грн. Чи можливо подальше зміцнення гривні і як довго воно збережеться, з'ясовували журналісти, передають Патріоти України з посиланням на Сьогодні.

Чому дешевшає

Головною причиною зміцнення гривні фінаналітики називають не економіку, а політику. Як роз'яснив нам керівник відділу аналітики Forex club Андрій Шевчишин, на проведення виборів всім учасникам потрібні були гроші, причому в гривнях. Тому до України завезли багато валюти, і курс долара почав падати, що додатково наклалося на сезонне зміцнення гривні, яке відбувається влітку через зниження попиту на неї з боку бізнесу.

"Але міцна гривня призвела до зниження надходжень до держбюджету, номінованих в нацвалюті, це, зокрема, акциз на паливо, якого ми імпортуємо сотні тисяч тонн, – аналізує виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Щоб не допустити затримок з виплатою зарплат бюджетникам і пенсій, підвищити соцстандарти, держава за півроку виконала річний план з випуску облігацій держпозики (це десятки мільярдів гривень), причому під дуже високий відсоток – 17% річних. Що привернуло міжнародних фінансових спекулянтів, які зараз вже купують ОВДП не на ринку, а викуповують їх у українських комерційних банків, сподіваючись на швидкий великий заробіток".

Прогнози: оптимістичні і не дуже

На думку Андрія Шевчишина, ситуація наразі оптимістична: "У Раді буде створена монокоаліція, відновлена співпраця з МВФ, вже цього року можемо отримати транш 1,5-3 млрд доларів. На тлі цих новин курс ще кілька тижнів продовжить зміцнюватися і може дійти навіть до 25 грн/дол. Але сильна гривня вже створює проблеми для експортерів, так як наше зерно, руда і т. д. стають на ринку занадто дорогими. Тому з середини серпня тренд зміниться, гривня почне дешевшати. Різкого обвалу не очікую, але до кінця року встановиться рівноважний курс 27,5-28 грн/дол, який влаштує і експортерів, і імпортерів".

А ось Пендзин нагадав, що, за прогнозом МВФ, середньорічний курс долара в Україні цього року 28,6 грн/дол. "При сьогоднішніх 25,5 грн/дол в грудні має бути більше 30 грн/дол, – підрахував Пендзин. – Це може статися, коли в середині грудня ОВДП, термін дії яких закінчується 2019-го, будуть пред'явлені до погашення. Але такого обвалу курсу влада не допустить, інакше їх рейтинг довіри впаде відразу. Тому за рахунок резервів Нацбанку курс утримають в межах 28,5 грн/дол"".

У що вкладати гроші українцям

Фахівці бачать два доступних способи збереження і примноження заощаджень для більшості українців, доходи яких не дозволяють вкладатися в ОВДП Мінфіну (заробити на них можна, але вклавши не менше 100 тис. грн). За словами Шевчишина, перший спосіб – це гривневі депозити, середня прибутковість яких нині 10,5-14,7% річних залежно від терміну договору.

"При очікуваній інфляції в 8-8,5% це вигідніше, ніж депозити у валюті, де відсоток 1-2,5%, і при цьому валюта дешевшає, – говорить Шевчишин. – Але якщо чекати, що долар до кінця року коштуватиме на 3 грн дорожче, ніж зараз, або 28,5-28,6 грн/дол і, ризикнувши, купити валюту по 25,5 грн/дол., то прибутковість може становити до 25 %".

Пендзин радить почекати можливого зниження курсу до 25 грн/дол і тільки тоді зайнятися конвертацією гривні в валюту. Крім долара, частину заощаджень – до 20%, а тим, хто часто їздить до Європи, то і більше, можна конвертувати в євро.

Раніше повідомлялося, що в п'ятницю, 26 липня, долар і євро в Україні рекордно впали в ціні. При цьому на закриття тижні курс євро досяг 2,5-річного антирекорду.

Крім того, аналітики розповіли, яким буде курс долара до кінця року. Експерти вважають, що незважаючи на дію несприятливих факторів, до кінця року курс буде нижче закладеного в держбюджеті-2019 (29,4 грн/дол.).

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...