Експерти розповіли, скільки коштує відправити дитину до школи

Попит на товари для школи підвищується після 20 серпня, коли сім'ї повертаються з відпусток.

Одяг, взуття, ранець, канцтовари та підручники в цьому році обійдуться не менше 6,4 тис. гривень. Це приблизно на 10-15% дорожче в порівнянні з минулим роком, розповіла директор ТРЦ Sky Mall Юлія Ванченко, передають Патріоти України з посиланням на НВ.

"Раніше зробити покупки не вдасться, оскільки магазини завозять нові колекції з середини серпня", - говорить вона.

Магазини не пропонують знижки на одяг і взуття перед першим вересня, каже PR-директор ТРЦ Gulliver Тетяна Атаджанова. "Сезон тільки стартував, тому купувати всі речі доведеться по повній вартості", - додає вона.

Деякі магазини проводять промо-акції. Наприклад, при купівлі пари штанів і сорочки батьки отримують знижку, в розмірі 10% на піджак. Це робиться для того, щоб мотивувати батьків якомога більше товарів придбати в конкретному магазині.

Найвища стаття витрат - одяг і взуття. Середня вартість пари брюк або сорочки становить 300 грн, сукні - 360 грн, спідниці - 500 грн. За комплект одягу доведеться викласти приблизно 1,4 тис. грн. Окрема стаття витрат - взуття. Туфлі стоять 550 грн, а небрендові кросівки - приблизно 400 грн за пару. Спортивну форму - штани, футболку і куртку - в київських магазинах можна купити за 500 грн.

Середня вартість комплекту підручники й зошити на одну дитину становить 2 тис. грн на рік. Додатково доведеться купити 20 зошитів (50 грн), щоденник (75 грн) і набір різних приналежностей - олівці, фломастери, ручки, клей, обкладинки на підручники (350 грн). Ціни на шкільні рюкзаки стартують від 300 грн до 1,5 тис. Середня вартість звичайного портфеля - 450 грн, а ортопедичного - 900 грн.

"Більшість батьків вважають за краще не економити на портфелях, тому готові платити за них близько 1 тис. грн", - говорить Тетяна Атаджанова.

Різні "набори для творчості", куди входить пластилін, набори для вишивання, шиття та аплікацій обійдуться батькам у 500 грн.

В середньому за рік вартість повного комплекту одягу, взуття до 1 вересня і шкільних предметів за останній рік зросла на 10-15%.

За підрахунками НВ Бізнес, підготовка одного школяра до навчального процесу обійдеться в середньому в 6,4 тис. грн. Це не мало. Середня офіційна заробітна плата по Україні, за інформацією Державної служби статистики, в червні склала 10,8 тис. грн на місяць.

Юлія Ванченко з Sky Mall каже, що заощадити при виборі одягу можна, віддаючи перевагу українським виробникам, які випускають недорогу і якісну продукцію. В середньому ціни на неї на 20-30% нижче в порівнянні з брендового, а придбати її можна на шкільних ярмарках. Теж саме стосується і канцтоварів.

Багато батьків купують одяг для учнів на зарубіжних сайтах з доставкою в Україну, де ціни в середньому в два-три рази нижче. Наприклад, якщо в Києві блузка для дівчинки коштує 600 грн, то на зарубіжному ресурсі, подібному АliЕxpress, її можна придбати за 200 грн, вартість доставки в Україну навряд чи перевищить 100 грн.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...