Ексв'язень Кремля розповів, що рятувало його в путінських катівнях

Йому писало дуже багато людей, не тільки рідні та близькі, а й незнайомі люди.

Роман Сущенко

Журналіст і колишній політв'язень Роман Сущенко розповів, що під час полону в Росії тримався і не занепав духом завдяки творчості - малюнкам, картинам і листам від близьких і просто небайдужих, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

"Головне - не впасти, не втратити гідності. Тобто без пафосу - вижити, вижити в тих умовах, у які потрапив. Це були книжки, малювання і, звісна річ, листування. Листи від рідних: дружини, доньки, сина, батьків. Було кілька зворушливих глибоких особистісних листів, зокрема, від батька. Він тоді написав мені, що на 77-му році уперше дізнався про чесноти сина: "Уяви собі, сину, як воно, прожити стільки на світі і лише тепер побачити, що в якихось умовах у тебе з’явилися нові якості", - розповів він.

Йому писало дуже багато людей, не тільки рідні та близькі, а й незнайомі люди. "Було кілька листів і від звичайних людей, які також запали в душу. Зокрема, від моєї землячки з Черкащини - Олени Давидюк, яка з родиною переїхала з міста в село Матусів. Надзвичайно активна людина: вона і хрестиком вишиває, і книжки українські читає, і волонтерить на фестивалі "Ше.Fest". Вона мені розповідала про нові книжки, про фільми, які варто було подивитися після повернення. Ми десь тричі обмінялися думками. Такі великі масиви інформації - як вони з чоловіком вирощують козенят, полуницю, роблять сир - допомагали абстрагуватися мені від умов, у яких я перебував", - розповів Сущенко.

Він розповів про лист, який найбільше йому запам'яталося і вразило - воно було від київського школяра Мирона. "Ще лист був від київського школяра Мирона, який просто написав кілька фраз: мовляв, "тримайтеся" і "чим я можу вам допомогти?". Я, навіть не сподіваючись на другий його лист, написав: "Дякую, що ви написали. Мені було б цікаво почути про кінематограф і пісні, які вас цікавлять?". Хлопець тоді був у 9-му класі, а мій малий - у 6-му. Відповідь Мирона була дуже цікавою. Я думав - він захоплюється там поп, реп чи ще щось. А він написав: "Я незвичайна молода людина, мене цікавить Віктор Цой та Ігор Тальков". І додав: "Глибина цих пісень надзвичайна". А ще - він описав мені увесь французький та вітчизняний кінематограф. Я був вражений. Цей зошит списаний на 12 сторінок. А ще писав про сучасне мистецтво, і це надзвичайно підживлювало мозок",- поділився екс-ув'язнений Кремля.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...