Електронний паспорт в Україні: Юрист розкрив деталі нововведення

За електронним паспортом можна брати участь у виборах президента.

Паспорт тепер можна носити в смартфоні. В Україні запустили електронний паспорт в додатку "Дія". Він має таку ж юридичну силу, як і звичайний паспорт, – Кабмін зробив його аналогом офіційного документа, передають Патріоти України з посиланням на Сьогодні.

Тепер електронний паспорт можна пред'являти як посвідчення особи, якщо зупинить поліція. Також електронний паспорт можна пред'являти на пошті, в банках, в магазині при купівлі алкогольних напоїв або сигарет, в лікарні, в бібліотеках, готелях. Він підійде для отримання адміністративних і телекомунікаційних послуг, повернення сплачених за товар грошей. За електронним паспортом можна брати участь у виборах президента, парламенту і в місцевих виборах.

Однак в постанові є примітка: органи влади можуть приймати цифровий документ, якщо у них є можливість зчитати QR-код, щоб перевірити паспорт. А банки, поштові служби, готелі і так далі можуть на свій розсуд вирішувати – приймати електронний паспорт чи ні.

Щоб електронний паспорт став аналогом звичайного паспорта, треба вносити зміни до закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус", зауважує юрист.

"Потрібно відзначити, що це експериментальний проект. До закону ще не внесені зміни, через що можуть виникнути колізії. Тобто, не можна сказати, що саме цей документ у додатку "Дія" є документом в розумінні закону", – говорить Сергій Войченко, кандидат юридичних наук.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...