Facebook-медицина від Уляни Супрун: Чи може голодування бути корисним

Якщо ви все ще мрієте "очистити організм від шлаків", яких ніхто ніколи насправді не бачив - у в.о. міністра охорони здоров'я є хороші новини...

Уляна Супрун

Про це Уляна Супрун пише на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

"Це дійсно можна зробити. Проте «шлаки» — це старі молекули та органели клітин, а «чистити» тіло будуть не соки, клізми чи рис, а голодування.

Виявляється, практика голодувати може бути корисною не лише протягом одного дня на рік. Стародавня практика посту в наш час здобула наукове підтвердження та Нобелівську премію з медицини. Йдеться про автофагію.

Що це? Нашим клітинам, як і нам, слід прибирати в хаті, викидати мотлох, реутилізовувати непотріб та зношені речі. В клітинах це відбувається так: білки, які неправильно «згорнуті», старі органели, віруси та бактерії, які могли поглинути клітини імунної системи, потрапляють в лізосоми – і піддаються знищенню. Лізосома нагадує пухирець всередині клітини з ферментами, які знищують непотріб.

Цей процес називається автофагія — дослівно, «самопоїдання». Він відбувається в тілі постійно, проте кволо. Активує автофагію низка чинників, з-поміж яких — голодування, просто обмеження калорій та фізичні навантаження.

У 2016 році Нобелівську премію з медицини дали Осумі Йошинорі – за відкриття та опис молекулярних та фізіологічних механізмів автофагії. Чим це відкриття таке важливе? Бо автофагія та голод, який її запускає, виявилися ефективними в полегшенні хвороб, пов’язаних із запаленням, а також хвороб серцево-судинних, нейродегенеративних і метаболічних, ожиріння та раку, сповільнення старіння та подовження тривалості життя.

Автофагія допомагає знищувати мієлоїдні бляшки в нейронах при хворобі Альцгеймера. Періоди голодування допомагають нормалізувати вагу та баланс холестерину.

Порушення механізмів автофагії спостерігається при нейродегенеративних захворюваннях. З віком та при регулярно високих рівнях інсуліну (тобто ми часто їмо солоденьке) автофагія сповільнюється. І навпаки — коли ми голодні, коли немає інсуліну, а натомість є гормон глюкагон, автофагія запускається.

Обмеження калорій у той чи інший спосіб — це модна та науково обґрунтована дієта. Для найкращого запуску автофагії голодування має тривати впродовж 18-24 годин. Тобто для «очищення клітин від шлаків» слід робити розвантажувальний день чи пропускати вечерю і сніданок. Можна їсти лише в певний період дня: наприклад, з 11 години по 18-ту. Тобто не постійно!

Іншими шляхами «обмеження калорій» є підхід, коли ми харчуємося як завжди, але влаштовуємо дні дуже обмеженого споживання їжі. Популярний варіант 5х2, коли ми п’ять днів їмо як завжди, а решту два – споживаємо не більш ніж 500-600 ккал. Ви можете обрати комфортний саме вам спосіб обмеження калорій.

Чи є протипоказання до інтервального голодування? Так.

- Передусім, люди, що «заїдають стрес», можуть після дня автофагії з’їсти значно більше, ніж треба.

- Голодувати і тренуватися не варто. Можливе запаморочення та дуже низька ефективність тренувань. Особливо це стосується бігу чи плавання.

- Діабет 1 та 2 типу і голодування несумісні. Введення інсуліну на тлі голоду може критично знизити рівень цукру в крові.

- Вагітним жінкам також не варто голодувати, натомість дотримуватися повноцінного, хоч і не надмірного, харчування.

Які висновки?

- Періоди голоду корисні для здоров’я, і варто привчити себе регулярно «постувати». Якщо тільки у вас немає протипоказань.

- Ви можете допомогти організму з автофагією, якщо будете дотримуватися режиму харчування та відмовитесь від перекусів і солодощів.

- Якщо голодування – це зовсім не ваше, то неодмінно займайтесь інтенсивними фізичними навантаженнями.

- Консультуйтесь з вашим сімейним лікарем, якщо плануєте розпочати таку практику."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...