Про це Уляна Супрун пише на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.
"Це дійсно можна зробити. Проте «шлаки» — це старі молекули та органели клітин, а «чистити» тіло будуть не соки, клізми чи рис, а голодування.
Виявляється, практика голодувати може бути корисною не лише протягом одного дня на рік. Стародавня практика посту в наш час здобула наукове підтвердження та Нобелівську премію з медицини. Йдеться про автофагію.
Що це? Нашим клітинам, як і нам, слід прибирати в хаті, викидати мотлох, реутилізовувати непотріб та зношені речі. В клітинах це відбувається так: білки, які неправильно «згорнуті», старі органели, віруси та бактерії, які могли поглинути клітини імунної системи, потрапляють в лізосоми – і піддаються знищенню. Лізосома нагадує пухирець всередині клітини з ферментами, які знищують непотріб.
Цей процес називається автофагія — дослівно, «самопоїдання». Він відбувається в тілі постійно, проте кволо. Активує автофагію низка чинників, з-поміж яких — голодування, просто обмеження калорій та фізичні навантаження.
У 2016 році Нобелівську премію з медицини дали Осумі Йошинорі – за відкриття та опис молекулярних та фізіологічних механізмів автофагії. Чим це відкриття таке важливе? Бо автофагія та голод, який її запускає, виявилися ефективними в полегшенні хвороб, пов’язаних із запаленням, а також хвороб серцево-судинних, нейродегенеративних і метаболічних, ожиріння та раку, сповільнення старіння та подовження тривалості життя.
Автофагія допомагає знищувати мієлоїдні бляшки в нейронах при хворобі Альцгеймера. Періоди голодування допомагають нормалізувати вагу та баланс холестерину.
Порушення механізмів автофагії спостерігається при нейродегенеративних захворюваннях. З віком та при регулярно високих рівнях інсуліну (тобто ми часто їмо солоденьке) автофагія сповільнюється. І навпаки — коли ми голодні, коли немає інсуліну, а натомість є гормон глюкагон, автофагія запускається.
Обмеження калорій у той чи інший спосіб — це модна та науково обґрунтована дієта. Для найкращого запуску автофагії голодування має тривати впродовж 18-24 годин. Тобто для «очищення клітин від шлаків» слід робити розвантажувальний день чи пропускати вечерю і сніданок. Можна їсти лише в певний період дня: наприклад, з 11 години по 18-ту. Тобто не постійно!
Іншими шляхами «обмеження калорій» є підхід, коли ми харчуємося як завжди, але влаштовуємо дні дуже обмеженого споживання їжі. Популярний варіант 5х2, коли ми п’ять днів їмо як завжди, а решту два – споживаємо не більш ніж 500-600 ккал. Ви можете обрати комфортний саме вам спосіб обмеження калорій.
Чи є протипоказання до інтервального голодування? Так.
- Передусім, люди, що «заїдають стрес», можуть після дня автофагії з’їсти значно більше, ніж треба.
- Голодувати і тренуватися не варто. Можливе запаморочення та дуже низька ефективність тренувань. Особливо це стосується бігу чи плавання.
- Діабет 1 та 2 типу і голодування несумісні. Введення інсуліну на тлі голоду може критично знизити рівень цукру в крові.
- Вагітним жінкам також не варто голодувати, натомість дотримуватися повноцінного, хоч і не надмірного, харчування.
Які висновки?
- Періоди голоду корисні для здоров’я, і варто привчити себе регулярно «постувати». Якщо тільки у вас немає протипоказань.
- Ви можете допомогти організму з автофагією, якщо будете дотримуватися режиму харчування та відмовитесь від перекусів і солодощів.
- Якщо голодування – це зовсім не ваше, то неодмінно займайтесь інтенсивними фізичними навантаженнями.
- Консультуйтесь з вашим сімейним лікарем, якщо плануєте розпочати таку практику."
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...