Facebook-медицина від Уляни Супрун: COVID-19 спричиняє вбивчий шторм в організмі

Колишня керівниця МОЗ України зазначила, що ряд пацієнтів з COVID-19 мають клінічні симптоми та лабораторно виявлені маркери цитокінового шторму.

Хворі коронавірусом можуть різко відчути погіршення стану і навіть померти за через пошкодження легенів, мозку чи печінки. Ймовірною причиною цього вважають цитокіновий шторм, коли імунна система занадто сильно і нерозбірливо реагує на інфекцію. Уляна Супрун у Facebook докладно розповіла про таку вбивчу реакцію організму та пояснила, як цьому можна запобігти, передають Патріоти України.

Колишня керівниця МОЗ України зазначила , що ряд пацієнтів з COVID-19 мають клінічні симптоми та лабораторно виявлено маркери цитокінового шторму.

Які ознаки свідчать про загрозу пацієнту з боку імунної системи:

  • висока температура і низький тиск,
  • аномально прискорене серцебиття.

"Аналіз крові може показати суттєве підвищення феритину, С-реактивного білка, фактору некрозу пухлин альфа, інтерлейкіну-1 та гама-інтерферону. Загалом, в пацієнтів з цитокіновим штормом при COVID-19 підвищено багато цитокінів, у порівнянні зі здоровими контролями", - йдеться у публікації.

Цитокінами називають молекули, за допомогою яких клітини імунної системи між собою "спілкуються" і сигналізують. Участь цитокінового шторму при 2синдромі системної запальної реакції2, "синдрому викиду цитокінів2, 2синдром активації макрофагів" (клітини імунної системи, що беруть участь в реакції запалення та поглинання патогенів чи мертвих клітин або інших наслідків імунної реакції), "гемофагоцитарного лімфогістіоцитоз".

"Це явище не нове, і супроводжує воно низку інфекційних та аутоімунних станів. З цитокіновим штормом пов'язують високу смертність людей середнього віку від іспанського грипу в 1918-1920 роках, "свинячого" грипу H1N1 та "пташиного" грипу H5N1, що були уже в цьому столітті", - пише Супрун.

Медик наголосила, що якщо оперативно виявити схильність пацієнта до розвитку цитокінового шторму, тим більше шансів у хворого вижити.

Підвищений рівень феритину є одним із можливих діагностичних тестів для людей, яких госпіталізують з COVID-19. Навіть загальний аналіз крові може виявитися інформативним, бо у важких пацієнтів буде збільшена кількість лейкоцитів як за рахунок лімфоцитів, так і нейтрофілів.

Як можна уникнути летальності від цитокінового шторму

Для цього зазвичай використовують імуносупресію за допомогою кортикостероїдів чи більш прицільних препаратів.

"У разі попередніх коронавірусних інфекцій, стероїдна терапія не виявилася ефективною та безпечною, тож під час цієї пандемії застосування стероїдів для зменшення запалення офіційно не радили", - звернула увагу Супрун.

Для запобігання цитокінового шторму вважають перспективними блокаду дії інтерлейкінів 1, 6 та 18, чи блокаду сигнальних шляхів, що передають від поверхні до ядра клітини інструкцію "розпочинати запалення та виділяти цитокіни".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...