Колишня очільниця Міністерства охорони здоров'я України Уляна Супрун, розповіла, як правильно закушувати алкогольні напої та чи варто їх чимось запивати. Поради ексчиновниця приурочила до прийдешніх новорічних свят, розписавши їх в авторському блозі, передають Патріоти України.
Так, головна порада Супрун полягає в тому, що пити алкоголь під час святкового застілля слід помірно.
“Помірність означає, що за все святкування ви п’єте один маленький келих вина, кухлик пива чи чарочку міцного напою. Щось одне і годі. Краще за все — не вживати алкоголь взагалі”, — зазначила вона.
Також, Супрун рекомендувала не закушувати алкоголь жирною їжею.
“Якщо ви не можете обійти спиртне, візьміть до уваги три речі:
▪ Перше — алкоголь треба не закушувати жирним, а запивати мінеральною водою.
▪ Друге — від алкоголю хочеться їсти, особливо солодке, але це просто біохімічна пастка, викликана алкоголем і викидом інсуліну.
▪ Третє — алкоголь це також калорії, і чарочка до чарочки сприятиме тому, що доведеться набрати кілограм-другий на самій випивці”, — уточнила вона.
Крім того, під час застілля, Супрун радить налягати на овочі, але не перемащувати їх майонезом.
“Овочі мають багато вітамінів, клітковини, сприяють травленню, і містять мало калорій. Якщо застілля означає „добряче наїстися“, то рослинна їжа — чудовий вибір. Овочі — це не лише помідорчик з грядки, якого взимку не дістати. Це коренеплоди, гострий перець, квашена капуста, корейська морква, тушкований порей і гриби (хоч гриби це не рослини, це окреме царство). Головне — не перемащувати їх майонезом”, — радить вона і додає, що для фізичного і психічного здоров’я важливо вчасно припинити їсти, сидіти або тусуватися.
“Ви можете піти і лягти спати, грати в настільні ігри, читати книжку, танцювати, дивитися кіно, співати колядки чи навіть караоке (головне співати добре).
Святвечір чи новорічна ніч навряд чи визначать ваше життя в наступному році. Значно більший вплив має ваше усвідомлене ставлення до їжі, сну, напоїв і справді дбайливе, співчутливе ставлення до себе”, — резюмувала Супрун.
На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...