Facebook-медицина від Уляни Супрун: Як підтримати гормональний фон без ліків

Очільниця МОЗ пояснила, що таке гормони і як перевірити їх рівень.

"Гормони - речовини, які виділяються в ендокринній залозі чи іншому органі з ендокринною функцією, наприклад, жировій тканині, але працюють по всьому організму. Вони визначають зростання і розвиток, обмін речовин, стан статевої системи і розмноження, водно-сольовий баланс, реакцію на стрес, настрій і інші речі", - пояснила Супрун у Facebook, передають Патріоти України.
Як виробляються гормони
Ендокринна система працює за принципом зворотного зв'язку. За словами Супрун, в нашому мозку є датчик - гіпоталамус. Він визначає, скільки в організмі того чи іншого гормону. У разі, якщо рівень нижче або вище норми, він посилає сигнал гіпофізу (іншому відділу мозку). Той виділяє тиреотропний гормон. Останній впливає на щитовидку. Вона у відповідь починає виділяти необхідну кількість гормону. Гіпоталамус, як тільки недолік заповнений, видає сигнал "рівень в нормі", а організм зупиняє вироблення гормону.
У разі гормональних порушень ланцюжок переривається. Охочі перевірити, чи немає у них подібних порушень, можуть не здавати аналіз на всі гормони. Для початку достатньо перевірити роботу гіпофіза, запевняє керівник міністерства охорони здоров'я. "Лікар насамперед дивиться на ваш стан і призначить аналіз "тропів" гормонів або кінцевих показників (наприклад, рівня цукру)", - зазначила в.о. міністра.
Як нормалізувати гормональний фон
Супрун запевняє, що на ендокринну систему впливають не тільки вік, генетика і хвороби, але і харчування, спосіб життя, ліки. Якщо хочете зберегти її здоров'я на довгі роки, дотримуйтеся порад керівника МОЗ:
  • Правильно харчуйтеся, будьте фізично активними. Про правильне харчування можна дізнатися тут.
  • Спіть не менше семи годин.
  • Не захоплюйтеся цукром і борошняними продуктами. Замініть їх кашами і цільнозерновим хлібом. Вони завадять розвитку діабету.
  • Не варто постійно перекушувати в страху, що у вас різко впаде цукор (діабетиків це не стосується). Перерви між їжею в кілька годин допоможуть клітинам не втратити чутливість до інсуліну.
  • Денна норма йоду - до 150 мг. Намагайтеся її споживати, адже йод допомагає щитовидці виробляти тиреоїдні гормони. Полюбіть йодовану сіль (її потрібно класти в холодні страви), рибу і морську капусту.
  • Слідкуйте за індексом і обсягом талії. Про ці показники ви можете дізнатися у сімейного лікаря. Вага, співвідношення талії і стегон - індикатори ризику гормональних порушень і серцево-судинних хвороб.
  • Не пийте гормональні препарати (в тому числі контрацептиви) без припису лікаря.
  • Рухайтеся. Фізична активність відволікає, заспокоює, допомагає спалити калорії, знижує рівень цукру і вага. Це захищає тіло від "зайвих" естрогенів, які можуть з'явитися разом з жиром.
  • Киньте палити.
  • Жінкам варто мінімізувати споживання алкоголю. Він впливає на обмін естрогену, підвищуючи ризик розвитку гормон-залежних пухлин.
  • Не використовуйте пластик, який містить фталати. Йдеться про пластик третього, шостого і сьомого типів. Чи не грійте їжу в пластикових контейнерах, що не лийте в них гаряче. Фталати впливають на статеві гормони.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...