Facebook-медицина від Уляни Супрун: В.о. міністра розвіяла міфи про правильне харчування

За словами чиновника, неправильне харчування вбиває організм швидше, ніж куріння.

Уляна Супрун

Уляна Супрун розповіла українцям, що означає правильно і збалансовано харчуватися. Про це в. о міністра охорони здоров'я написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

Правильне харчування - це запорука не тільки здоров'я, але і довголіття. Дослідження показали, що неправильний раціон - це причина 20% передчасних смертей. Це відбувається через те, що людина не включає в своє меню фрукти, горіхи, крупи.

Правильний раціон допомагає запобігти таким захворювання, як цукровий діабет, деменція, деякі види раку.

Ознаки збалансованість раціону:

  • Для того, щоб правильно харчуватися не потрібно мати багато грошей і отоварюватися в спеціальних магазинах, де продають кіноа, насіння чіа, ягоди годжі, мигдальне молоко. Гречка,борщ, смородина, кавуни, чорний хліб, кукурудзяна і перлова крупи, гірчиця і сало, кріп, оселедець, часник, червоний перець, буряк, яблука, кориця, гарбузове і лляні насіння, волоські горіхи, обліпиха, чорнослив - всі ці звичні продукти надзвичайно корисні. Хочете суперфуд - приготуйте борщ!
  • Нам потрібні жири, білки, вуглеводи, харчові волокна (клітковина) і рідина. Якщо щось з цього надовго виключити: перейти на кетодиету, або відмовитися від жирів, є в основному білок - раціон буде страждати. Є потрібно абсолютно все, головне - міра.
  • Половину раціону повинні складати овочі та фрукти, а решта - цільнозернові злаки, нежирне м'ясо, бобові, горіхи і насіннячка. Якщо ви не їсте м'ясо, подбайте про достатню кількість рослинного білка і джерело кальцію, цинку, заліза і вітаміну В12.
  • Жири нам необхідні. Робіть наголос на рослинні, а не тваринні жири. Не смажте на соняшниковій олії, це шкідливо. Пам'ятайте, що в рибі є незамінні омега-3 поліненасичені кислоти в соняшниковій олії багато вітаміну Е, в горіхах і лляному насіння - інші омега-3, ніж у рибі, в маслі та молоці - жирні кислоти з коротким ланцюгом і вітамін Д, в авокадо і оливковій олії - мононенасичені жирні кислоти.
  • Відмовтеся від транс-жирів і цукру. Вони дуже шкідливі. Виключіть тортики, морозиво, картоплю-фрі та енергетики.
  • Включіть в раціон "повільні" углеводи і не вірте, що від них поправляються. Паста з овочевим соусом і сиром замість тарілки макаронів з маслом, картопля запечена замість фрі. Вибирайте темний хліб або з висівками, білий хліб і печиво нічого хорошого в собі не несе.
  • Доданий цукор - зло. Це порожні калорії, викид інсуліну, стрімкі коливання рівня цукру в крові і карієс. Доданий цукор - це все, що потрапило в їжу завдяки нам, а не природі. Яблука - це добре, а яблучні цукати або варення - ні. Мед, сироп агави і коричневий цукор - все одно доданий цукор. ВООЗ орієнтує нас на 25-30 грамів доданих цукрів в день, максимум - на 50. Хочете солодкого - їжте фрукти!
  • Молочна продукція багата кальцієм, але не корисна, якщо у ній багато жиру і цукру. Краще всього вибирати витримані сири або кисломолочну продукцію без цукру та домішок.
  • Не вживайте більше чайної ложки солі в день.
  • Соління це смачно, але важко і нездорово. Краще заморожувати овочі, навіть терті огірки.
  • Пам'ятайте про миікронутрієнти. Вживайте йодовану сіль та продукти, багаті на залізо, цинк і кальцій.
  • Враховуйте розмір порції і співвідношення компонентів. Рахувати калорії не варто. Але привчіть себе їсти енергетично ненасичену їжу, багату нутрієнтами, наприклад салати, супи, фрукти.
  • Намагайтеся харчуватися вдома і не напівфабрикатами. Так ви завжди будете знати, що у вашій тарілці і як це приготовано. Найкорисніша їжа - це мінімум обробки. Наприклад, тушкована або запечена.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...