Facebook-медицина від Уляни Супрун: В.о. міністра розвінчала міф про добавки цукру в популярних продуктах

Чиновниця переконує, що навіть в низькокалорійних напоях є цукор.

Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook розповіла, що люди часто втрачають пильність щодо напоїв і тому перевищують норму добового споживання цукру. Вона закликала свідомо ставиться до того, що люди вживають в їжу, передають Патріоти України.

Супрун пояснила, що цукрові добавки – це все, що потрапляє в їжу, і в цей список входить мед, цукор в соках і сиропах. Вона зазначила, що ВООЗ рекомендує дорослим людям вживати в день від 25 до 50 грам цукру у всіх продуктах, а це – від 5 до 10 чайних ложок.

"Ці кількості, звичайно, умовні. Ми відрізняємося за вагою і енергетичними витратами. Людині, який воює на передовій, біжить ультрамарафон, навіть 100 грам доданого цукру можуть бути рятівними, а не шкідливими. Коли ми говоримо про офіційні норми і поради, то маємо на увазі людину, якій не вистачає фізичних навантажень, і достатньо калорій. Для такої людини важливо: чим менше цукрів, тим краще", - пояснила Супрун.

Вона перерахувала напої, в яких містяться цукрові добавки:

  • Солодкі газовані напої – 10% цукру. Наприклад, маленька пляшка коли – це 35 грам цукру.
  • Холодний чай у пляшці – 500 мл "свіжості", які містять денну норму цукру, від 20 до 55 грамів. Холодні напої, до того ж, не вирішують питання терморегуляції в спеку. Доцільніше пити гарячий чай і потіти.
  • Солодкі йогурти – близько 15% цукру. Маленька пляшечка корисного йогурту "зі злаками, ягодами, чіа і кіноа" містить більше 30 грам цукру, а пів-літровий тетрапак перевищує максимальну добову норму. Вельми сумнівна користь.
  • Соки – 10 грам цукру в 100 мілілітрах. Навіть якщо ви бачите "без цукру", він там все одно є, тому що він у фруктах. Але на відміну від фруктів або ягід, соковим не вистачає клітковини, тому його глікемічний індекс вище.
  • Енергетики – від 3 до 60 грам в банці. Це може бути доцільним підживленням для людини в екстремальних умовах, коли немає відпочинку та можливості поїсти. Іншим людям варто усвідомлювати, що ці сахари не дістануться ні мозку, ні м'язам, а підшкірному жиру та печінці.
  • Слідкуйте за чаєм та кавою. Звичка додавати цукор, помножена на кілька прийомів чаю і кави, відбирає у вас право на смаколики до них. А у випадку з раф-кавою – сироп вже є в складі цього напою.

Також Уляна Супрун перерахувала проблеми, які викликає надмірне споживання цукру та цукрових добавок. Це розвиток карієсу, стійкість до інсуліну і розвиток діабету 2-го типу, ожиріння, серцево-судинні захворювання.

"Солодкі напої є маркером нездорових звичок: де "ситро", там і чіпси, бутерброди, куріння, немає тренувань, овочів і фруктів. В 100 мл напою цукру може бути 4-5 грам, це небагато. Але ми п'ємо склянками, пляшками, іноді півторалітровими. Тому через напої дуже легко створити надлишок калорій і цукру в раціоні. Зрозуміло, що цукор в напої шкідливий. Тоді, можливо, варто просто вибирати напої з цукрозамінниками? І тут чергова зрада. Ряд рекомендацій дійсно радять людям з ожирінням вживати не цукор, а цукрозамінники. Це істотно зменшує споживання калорій. Але ефективність такого підходу суперечлива", - додала Супрун.

Вона зазначила, що такі напої не містять жодних потрібних нутрієнтів, іонів калію і магнію. У них низька кислотність, від якої розчиняється емаль і дентин зубів. Також вони негативно впливають на стан кишкової мікрофлори.

Супрун дала рекомендації, як зробити життя здоровим і при цьому не виключати з нього солодке:

  • Поступово привчайте себе до несолодкого смаку. Спочатку вода вам ніяка, кава - гірка, йогурт - кислий. Тому почніть просто по зменшенню дози.
  • Розбавляйте солодкий йогурт звичайним йогуртом без добавок. Або додавайте в несолодкий йогурт ванільний цукор і ягоди власноруч.
  • Виберіть у закладах харчування, або готуйте самі, несолодкі лимонади. Лимон, імбир, м'ята, лаванда - ці компоненти створять насичений свіжий смак, який не можна не покращувати цукром. Компот з ягід та фруктів, якщо його не підсолоджувати, має і багатий смак і користь.
  • Замість соків вибирайте собі і дітям фрукти. Це потрійна користь: клітковина зменшує глікемічний індекс, вона корисна для мікробіоти кишечника, а їсти тверді фрукти або овочі потрібно для повноцінного розвитку щелеп дітей.
  • Чим менше ви купуєте напоїв, тим менше пластику або жерстяних пляшок забруднює навколишнє середовище.
  • Кращий напій - це вода. Беріть воду з собою і давайте воду дітям. Так буде менше спокуси купити пляшку яскравого розчину сахарози або мальтдекстрози десь на вулиці.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...