"Фіолетові мости": Канадські науковці розгадали таємницю дивовижного явища (фото, відео)

вчені розгадали таємницю незвичайного природного явища – дуг, які все частіше з'являються в небі.

"Фіолетові мости" в небі над Арктикою, відомі на Заході як STEVE, з'являються через зіткнення потоків іонів у верхніх шарах атмосфери, а не зі спалахами на Сонці, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

"Полярне сяйво виникає завдяки тому, що електрони і протони починають"падати" в атмосферу. Ці спалахи, STEVE, виникають завдяки тому, що частинки розігріваються, але не рухаються вниз. Тому можна сказати, що фіолетова частина цих веселок дійсно унікальна за своєю природою", – йдеться в дослідженні.

Вперше "фіолетовий" міст помітили в небі над Канадою у 2015 році. З тих пір таке явище спостерігали жителі арктичних районів як мінімум 30 разів. Воно виглядає як величезна веселка фіолетового кольору, яка висвітлює небо на 20-30 хвилин, а потім зникає.

Завдяки даним супутників і фотографій людей, які стали очевидцями цього явища на Землі, вчені з'ясували, що в основі веселки лежать одразу два явища: сам міст і своєрідна зелена "спідниця", яка складається зі смуг світла і обрамляє веселку знизу. На те, що явища залежать від різних причин, вказує, наприклад, відсутність "спідниці" на деяких знімках.

Як порахували вчені, "спідниця" є результатом тих самих атмосферних процесів, що і спалахи на Сонці та полярне сяйво. Зелені вогні могли виникати одночасно і в північній, і південній півкулі. Це говорить про те, що їх джерело знаходиться на великій відстані від Землі.

"Фіолетовий міст" є результатом руху заряджених частинок не вертикально, назустріч Землі, а майже горизонтально їй. Аналогічні спалахи не можуть з'явитися одночасно в різних частинах планети. На думку дослідників, зіткнення заряджених частинок призводить до їх нагрівання і випромінювання світла на тих довжинах хвиль, які характерні для фіолетовою частини.

Як наголошується в дослідженні, вченим вдалося розгадати природу цього явища. Водночас залишається незрозумілим, чому "фіолетовий міст" з'являється одночасно зі "спідницею" і яку роль при цьому відіграє Сонце.

Вивчення оптичних явищ відіграє важливу роль у розумінні того, які катастрофи можуть загрожувати планеті і землянам. Мабуть, найвідоміше явище, яке світло створює над нашими головами, це полярне сяйво. Вперше воно було описане в середземноморських країнах і Стародавньому Китаї ще до нашої ери. Північне сяйво досі приваблює мандрівників, які приїжджають спеціально, щоб своїми очима побачити це явище.

Насправді, щоб стати свідком унікального світлового явища, не обов'язково забиратися так далеко. У лютому жителі Піттсбурга побачили в небі яскравий стовп світла. Деякі навіть переслідували його, щоб знайти джерело. Виявилося, що це сонячне світло, яке відбивається від поверхні Місяця. Крижані кристали в атмосфері розгорнули його таким чином, що воно стало видно з Землі.

Наприкінці грудня незвичайні стовпи в небі побачили жителі канадського міста Вінніпег. Це дуже рідкісне явище. Місцеві жителі розповідали, що бачили щось подібне тільки раз у житті, в глибокому дитинстві. Ці явища виникають в результаті утворення кристалів в атмосфері. Для цього необхідно, щоб були певні температура і рівень вологості. Такий збіг трапляється рідко, тому побачити це дійсно майже неможливо.

Жителям Вінніпега пощастило, однак ще більша удача випала на долю росіянина Валентина Жиганова. Цей житель Мурманська зняв на фото і відео, як над Апатитами виникли одночасно і світлові стовпи, і північне сяйво.

Подібні стовпи помічали і в США. Точна їх природа ще не до кінця встановлена, і поки їх бачили тільки в дуже сильні морози. На опублікованій нижче фотографії додатковий ефект дають міські вогні.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...