Фрагменти стародавнього материка виявили канадські вчені

Його вік сягає 2,7 млрд років...

Канадські вчені, які вивчали зразки алмазів з Баффінова острова біля берегів Гренландії, виявили фрагмент стародавнього материка. Північноатлантичний кратон розташовувався в Північній півкулі, між Шотландією і півостровом Лабрадор. Його вік сягає 2,7 млрд років, передають Патріоти України з посиланням на BBC News.

Дослідники зробили це відкриття, аналізуючи магматичну породу кімберліт. Проби відрізнялися специфічним мінеральним складом, характерним тільки для вищевказаного кратона.

«Сусідні стародавні кратони на півночі Канади - в північному Квебеку, північному Онтаріо і Нунавут - мають зовсім інші мінералогічні характеристики. Знайти ці втрачені шматочки - все одно що знайти відсутню частину головоломки», - розповіли автори наукової роботи.
Імовірно, древній материк розколовся на шматки близько 150 мільйонів років тому. Кімберлітові породи, які були метою дослідження, утворилися в далекій давнині на глибині від 150 до 400 кілометрів, а потім були підняті до поверхні геологічними і хімічними процесами. У деяких випадках вони містять в собі алмази.
Вчені відзначили, що з їх допомогою можна відтворити вигляд стародавніх континентів нашої планети. Так, нове відкриття показало, що Північноатлантичний кратон був на 10% більше, ніж передбачалося.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...