Фронтові історії: Від війни до капеланства. Як ветеран поборов залежність і допомагає іншим знайти себе (фото)

Андрій Забігайло – ветеран російсько-української війни, а нині – капелан. Він добровільно відправився воювати у 2014 році. Звільнився з роботи в транспортній міліції, прийшов до військкомату та сказав, що хоче їхати на Донбас.

На війну Андрій потрапив у третій хвилі мобілізації. У складі 17-ї окремої танкової бригади він пройшов бої за визволення Дебальцевого. Але війна закінчилася для хлопця у жовтні 2014-го, коли він отримав важке поранення, - розповідають у Фонді "Повернись живим", передають Патріоти України.

«Нас саме вивели з-під Дебальцевого. Нашу бригаду замінила 128-ма ОГШБр, а ми переїжджали на іншу позицію, – говорить Андрій. – Я був командиром БМП-2, і моє відділення приїхало відпочивати у Попасну. Розмістилися хто де зміг, я ліг спати біля техніки. Пам’ятаю, мені було незручно, і я перевернувся. А через півгодини прилетів снаряд гранатомету. Граната влучила у ногу, саме туди, де півгодини тому лежала моя голова. І у той момент моя війна скінчилася».

Ветеран каже: не може пригадати страшних моментів під час боїв. Напевно, тому що найважчим став час саме після поранення.

«Я боявся, що більше не зможу рухатися, стану «овочем». У мене був важкий стан, близько десяти днів я не їв. Лікарі прийшли до моїх батьків і сказали, що, якщо я через два дні не почну їсти, то мене будуть виключати від апаратів життєдіяльності. Коли я йшов на війну, казав батькам: «Не переживайте, я додому повернуся живим». І ось, у той момент, коли я був у важкому стані, в голові промайнула ця думка, я відкрив очі і сказав, що хочу їсти. Лікарі прогнозувати півроку реабілітації, але через півтора місяці я вже був на ногах, їздив по Києву, а потім виписався зі шпиталю. Чи про щось я жалкую? Ні про що».

У 2016 році Андрій брав участь у проекті «Viva! Переможці», був співорганізатором та учасником змагань «Ігри Героїв». Весь цей час він намагався по-справжньому повернутися з війни.

«Півтора роки тому я переїхав з рідного Кривого Рогу до Житомира, і пішов до протестантської церкви. Там познайомився з капеланом, а потім – з єпископом у Києві, який і посвятив мене у капелани від Міністерства оборони. Зараз у Житомирі я служу волонтером-наставником для колишніх нарко- і алкозалежних людей. Я сам проходив цю реабілітацію – після поранення чотири роки вживав наркотики. Сьогодні дуже багато хлопців, які також потребують допомоги. У мене є пробудження служити і для тих, хто вже прийшов з війни, і для діючих військових. Дуже би хотілося створити кабінет психологічної розгрузки для ветеранів та бійців».

Днями Андрій Забігайло пройшов збори капеланів у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Це вже треті подібні навчання. Вони тривають десять днів, участь у них беруть 60 капеланів з різних бригад та міст України. Під час занять священнослужителі опановують ази тактичної підготовки та медицини, психології, застосування засобів зв’язку, інженерної підготовки й мінної безпеки. Офіційно інститут капеланства в армії виник у 2016 році, хоча на волонтерських засадах священики супроводжують українських бійців з початку війни.

«В основному, як ми віримо? Раз на рік сходив до церкви – ото і вся віра. Сказати, що, коли я воював, був атеїстом або віруючим, – не можу. Один раз до нас приїжджали капелани, але ми були на виїзді, й після того з ними я більше не зустрічався. Але зараз, аналізуючи весь час, що я пробув у зоні АТО, я розумію, де Бог провів мене у багатьох складних ситуаціях, – каже Андрій. – Заняття, на яких я знаходився, проходили кожного дня, також була можливість займатися спортом, а у проміжках між лекціями спілкуватися з капеланами, які служать з військовими вже не перший рік. Це дуже гарний досвід. Наприклад, у нас проходили тренінги з психології, де розповідали, як працювати з військовими, які мають посттравматичний синдром. Після навчань я планую на 10-14 днів виїхати зі штатним капеланом однієї з бригад на Донбас, подивитися, як працюють капелани на Сході, перейняти ще й цей досвід».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...