Газети, бетон, таксі..: 10 крутих речей, за які нам слід подякувати древнім римлянам

Стародавній Рим був, поза всяким сумнівом, найбільшою державою Античності. Він залишив нам у спадок чимало корисних винаходів, які були вдосконалені і продовжують використовуватися досі.

Журналісти склали невеликий список зі звичних нам речей, які з’явилися в нашому житті в тому числі і завдяки жителям Стародавнього Риму, передають Патріоти України з посиланням на Всвіті.

10. Фастфуд

Приготуванням їжі в Стародавньому Римі в будинках заможних людей займалися слуги або найняті (і часом за досить значну плату) повари. Проте навіть у багатих будинках кухні часто були маленькими і тісними. Але, виявляється, далеко не всі древні римляни готували їжу у себе вдома: наприклад, під час розкопок в Остії у більшості будинків кухні не були виявлені зовсім.

У простого народу були популярні заклади швидкого харчування: попіни і термополії (на фотоколажі зліва ви бачите термополій Аселліна в Помпеях). Термополії представляли собою невеликі приміщення з виступаючим на вулицю прилавком, в який були вбудовані чани з їжею, що рідігрівались на вогні. Страви були досить простими: боби, сочевиця, горох, а також вино, змішане з гарячою водою. Відвідувачі найчастіше їли стоячи, хоча в деяких закусочних були місця для сидіння.

9. Право вето

Як ви, ймовірно, вже знаєте, veto у перекладі з латинської означає «забороняю». Вперше право вето як суспільний інститут з’явилося в Стародавньому Римі, де кожен з двох консулів міг заблокувати рішення іншого консула, а кожен народний трибун мав право відхилити закон, прийнятий сенатом. У наш час цим правом користуються глави держав, а також постійні члени Ради Безпеки ООН.

Варто згадати також і про те, що правові системи більшості європейських держав засновані саме на Римському праві, яке і донині вивчають студенти юридичних вузів.

8. Таксі

Давньоримські «таксі» представляли собою візок, до осі якої був прикріплений свого роду таксометр – ящик, в який після кожної пройденої стадії (відрізок шляху довжиною близько 200 м) падав камінчик. Наприкінці поїздки пасажир розплачувався з візником по числу камінчиків, які опинилися в ящику.

7. Бетон

Бетон відомий не перше тисячоліття, і особливо широко він використовувався в Стародавньому Римі. У цьому регіоні завжди були легко доступні компоненти для приготування бетону, такі як пуццолан (суміш вулканічного попелу, пемзи і туфа) і лавовий щебінь. Римляни використовували бетон для зведення громадських будівель, включаючи Пантеон, чий купол (на фото) до цього дня є найбільшим у світі серед подібних споруд, виконаних з неармованного бетону.

6. Каналізація

Римляни були найпершим народом, який здогадався відводити стічні води: найстаріші у світі каналізації були виявлені під час розкопок на території Індії та Вавилона. Але все ж найграндіознішим спорудженням подібного типу стала саме давньоримська Велика Клоака (Cloaca Maxima), побудована при 5-му царі Стародавнього Риму Луції Тарквінії Пріску, який правив з 616 по 579 рік до н.е.

Велика Клоака є перекритим кам’яними склепіннями каналом до 3 м шириною і більше 4 м глибиною, за яким в античні часи з міста віддалялися нечистоти. На відміну від інших стародавніх каналізаційних систем, вона непогано збереглася і функціонує навіть у наші дні: її використовують в якості зливової каналізації.

5. Мощені дороги

Римляни будували дороги у військових і торгових цілях, причому вже у середині V століття до н.е. у них існували правові норми, які регламентують будівництво та обслуговування доріг, а ще складалися свого роду дорожні атласи і навіть існували правила дорожнього руху. Римські дороги проектувалися інженерами, а будувалися рабами, які укладали кам’яні плити настільки якісно, що деякі з цих доріг прекрасно збереглися і продовжують використовуватися у наші дні (на фото ви бачите знамениту Аппієву дорогу).

4. Дистанційні стовпи

Іншою відмінною рисою давньоримських доріг були мильні камені або стовпи (лат. Colonna miliaria) – прообрази сучасних дистанційних стовпів і дорожніх знаків. На дорогах через кожну римську милю (1 478 м) стояли стовпи з позначенням відстані і зазначенням імені правлячого на той момент імператора. Цікаво ще й те, що через кожні 10 миль на дорогах були облаштовані місця для відпочинку.

3. Підлоги з підігрівом

Здається, ніби такий вид опалення, як підлога з підігрівом, виник відносно недавно, але насправді подібному винаходу вже понад 2 000 років. Антична тепла підлога – гіпокауст – представляла собою систему порожнин під підлогою, в яку надходило гаряче повітря з розташованої нижче рівня підлоги дров’яної печі.

Передбачається, що вперше вона з’явилася у Древній Греції, а в I столітті до н.е. її удосконалив відомий римський гідроінженер Сергій Ората. Найбільшого поширення такий вид опалення отримав в найхолодніших провінціях Римської імперії, а також в термах.

2. Газети

Попередниками газет вважаються сувої з новинними повідомленнями під назвою Acta diurna populi Romani («Щоденні справи римського народу»), які переписувалися від руки і вивішувалися на площах або ж просто доставлялися політикам і знатним городянам. Спочатку ці новинні зведення мали неофіційний характер, але потім Юлій Цезар розпорядився поширювати їх в обов’язковому порядку.

Згідно збереженої інформації, давньоримські газети повідомляли про події, що відбувалися в житті видатних осіб, постановах сенату і розпорядженнях влади, судових процесах, подіях, незвичайних природних явищах і навіть міських чутках. Словом, все було майже так само, як і в наші дні.

1. Графіті

Настінні малюнки і написи відомі з глибокої давнини, але якщо говорити про графіті нового стилю, то і в цій області найбільше відзначилися жителі Давнього Риму. Вони залишали на стінах рекламні повідомлення, лайки, визнання в любові, скарги та карикатури. Одна з таких карикатур на якогось політичного діяча непогано збереглася в Помпеях.

Античні любителі, які залишали написи на стінах не відрізнялися грамотністю і нерідко писали слова з помилками (втім, як і багато їх сучасні «колег»). Але не варто їх лаяти: саме завдяки цим «вандалам» ми багато дізналися про життя стародавніх римлян. До того ж деякі види графіті можуть бути справжніми витворами мистецтва.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...