"Газовий договір з РФ невигідний "Нафтогазу", - аналітик

На думку експерта, Київ і Москва не змогли остаточно домовитися щодо транзиту газу, оскільки вони не уклали жодної угоди.

Українська держкомпанія «Нафтогаз» не зацікавлена в підписанні угоди з російським монополістом «Газпром», оскільки для неї вигідніше якомога вище підняти ціни на газ для внутрішніх споживачів. Таку думку висловив директор спеціальних програм НТЦ «Псіхея» Геннадій Рябцев, коментуючи домовленості між Україною і РФ щодо транзиту газу в Європу, передають Патріоти України.

На думку аналітика, Київ і Москва не змогли остаточно домовитися щодо транзиту газу, оскільки вони не уклали жодної угоди. «Сторони домовилися перекласти відповідальність один з одного на президентів. Сказали, що необхідне якесь політичне рішення для того, щоб підписати угоду між двома суб’єктами господарювання. Тому я взагалі не знаю, про що зараз ведуться дискусії, оскільки документа немає. Існують якісь слова, вимовлені на брифінгу людьми, які не мають до цього контракту взагалі ніякого відношення», – вважає Рябцев.

Він пояснив, що угода має бути підписана між двома суб’єктами господарювання, якими є оператор газотранспортної системи України і «Газпром». «Представником «Нафтогазу» є та контора, від якої цей оператор має не залежати. І дуже дивно, коли я чую, що вони розповідають про якісь умови, які вони комусь висувають щодо майбутньої діяльності оператора, який від них не залежить. Далі, цей оператор знаходиться у віданні Мінфіну, вірніше буде у віданні, при чому тут Мінекономенерго теж мені не зрозуміло. Хто давав повноваження Оржелю (міністр енергетики – ред.) вести ці переговори? Якось дивно це виглядає. Тому безумовно рішення ухвалюватиметься, але яким воно буде, я не знаю», – зазначив аналітик.

За словами Рябцева, якщо рішення щодо транзиту газу не буде ухвалене до 1 січня, то виникне ризик повторення сценарію «газової війни». «Я думаю, що Європа зробить все, щоб не замерзнути. Так, сценарій може повторитися. Тоді Україні викручували руки, і мені здається, що все йде до цього», – наголосив він.

Рябцев додав, що підписання угоди – фінансово невигідне «Нафтогазу». ««Нафтогаз» не зацікавлений в підписанні угоди. Це фінансово невигідно “Нафтогазу”. Йому потрібно підняти ціни для внутрішніх споживачів, як можна вище підняти ціни. І непідписання угоди буде приводом для того, щоб ці ціни підняти. А що стосується політиків, то вони теж розкажуть, що у всьому винен Путін і «Газпром»», – додав аналітик.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...