Гендерний поділ праці, або Інструменти в роті: Аналіз зубів показав, чим займалися жінки в стародавній Іспанії

На зубах знайшли сліди роботи з нитками...

Дослідження зносу зубів 106 осіб, похованих на ділянці Кастельон-Альто в Іспанії показало, що жінки використовували свої зуби в якості інструментів для виготовлення ниток. Цікаво, що такий знос зубів зустрічається тільки у жіночих скелетів, підкреслили археологи з Каталонського інституту палеоекології, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Між 2200 і 1550 роками до нашої ери культура Ель-Аргар розвивалася на південному сході Піренейського півострова. Відомо, що це було складне суспільство, яке практикувало соціальну диференціацію на основі статі, віку і спеціалізації в таких завданнях, як ремісниче виробництво, тобто робота з керамікою, тканинами і металами.

Зокрема, новий аналіз зносу зубів останків 106 осіб, похованих на археологічному ділянці Кастельон-Альто в Гранаді, Іспанія, показав, що ще в бронзову добу (1900−1600 роки до нашої ери) жінки використовували передні зуби для виконання певних завдань, пов’язаних з виготовленням ниток і шнурів.

Ознаки зносу включали щербини, сколи емалі, міжзубні борозенки, що виникли в результаті маніпуляції з волокнами рослинного і тваринного походження. Вже було відомо, що такі матеріали пов’язані з виробництвом текстилю та плетінням, завдяки уже існуючим свідченнями матеріальної культури Ель-Аргар, але після цього дослідження вчені змогли встановити прямий зв’язок, який вказав на особистість цих ремісників.

Таким чином, одним з найбільш важливих результатів цього дослідження є свідчення того, що ще в кінці бронзової доби, тобто майже 4000 років тому, існував подвійний поділ праці: лише невелика група людей була посвячена в процес ремісничого виготовлення ниток, і в цю групу входили виключно жінки, які використовують зуби як інструменти.

Більш того, з огляду на той факт, що це поведінка була ідентифікована за останками людей різного віку — чим старша людина, тим більше виражений знос — можна зробити висновок, що ця спеціалізація почалася в підлітковому віці і що жінки продовжували виконувати це завдання протягом усього періоду їх життя.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...