Генерал Забродський про ціну Незалежності, - "Ваша Свобода" (відео)

Слова «незалежність» і «державний прапор» набувають особливого змісту під час війни.

В останні п’ять років це особливо відчула більшість громадян України, а особливо ті, хто з синьо-жовтим прапором йшов у бій, чи ті, хто за свої погляди та вчинки потрапив до в’язниць сусідньої держави чи окупованої частини Донбасу і Криму, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

На запитання журналістів програми «Ваша Свобода» напередодні Дня Незалежності України відповів генерал-лейтенант, колишній командувач Десантно-штурмових військ Збройних сил України, новообраний народний депутат України від «Європейської солідарності» Михайло Забродський:

Інна Кузнецова: Пане Забродський, ваша політична сила звинувачувалася Віктором Медведчуком в тому, що ви гальмували обміни українських громадян, які перебувають у російських в’язницях. Зараз український омбудсмен у Москві, російський – вже у Києві. Президент України Зеленський сьогодні сказав про те, що найближчими днями очікують на обмін. Мова зараз йде про «33 на 33». Як ви оцінюєте те, що відбувається зараз? Наскільки близький цей обмін?

Михайло Забродський: Найбільш масштабні, якщо брати кількісні показники обміну, відбувалися саме за участю тоді безпосередньо верховного головнокомандувача і президента (Петра Порошенка – ред.). Якщо Медведчук має якусь інформацію про те, що... десь всередині гальмувалося, то це будемо відносити до рівня сумління Медведчука.

Стосовно оцінки самого процесу, то, безперечно, будь-яке повернення додому (чи то військовополонений, політв’язень, незаконно затримана особа) – це завжди добре, позитивно. Коли формується список на обмін, безпосередню участь і «головну скрипку» у цьому процесі грають перш за все спецслужби. Це ті, хто може дійсно оцінити, наскільки, які рекорди, з ким з кандидатів на обмін рахуються, і хто має і наскільки (так не можна про людину говорити, але так чи інакше) велике значення у цьому списку. Зазвичай повністю усім об’ємом інформації володіє дуже вузьке коло людей.

– Пане Забродський, а як ви плануєте провести завтрашній день, до речі?

Михайло Забродський: Завтрашній день планую почати з вшанування тих, хто загинув за Незалежність. Це відбудеться в Залі пам’яті біля будівлі Генштабу і Міноборони. Після цього, можливо, плануємо долучитися до маршу, який спланований під час проведення відповідних заходів у центрі міста. Після цього у нас є ряд суто партійних заходів. Про те, що хтось буде на чолі (маршу – ред.), про це мова не йде навіть. Відразу обговорювалося, що цей захід не має нести ніяких ознак приналежності до партій, ніяких агітацій. (До урочистостей, які організовані президентом України – ред.) – таких запрошень не надходило. (В опозиції, то в опозиції – ред.) – можна сказати і так.

– Сьогодні День прапора. Для військових прапор – це святиня. Ви були і в глибокому тилу у ворога. У глибокому тилу з прапором, мабуть, було ніяк. Чи, може, було як. Що для військових прапор?

Михайло Забродський: Перш за все це сила належності до Збройних сил, це елемент форми одягу, це те, за що люди вмирають врешті-решт. Це ознака того, що той чи інший об’єкт чи елемент місцевості під нашим контролем або під контролем противника.

Ми всі пам’ятаємо прапори над двома аеропортами – луганським і донецьким, над сумнозвісними населеними пунктами Донбасу. І український державний прапор на адміністративній будівлі у центрі міста – це ознака того, що у цьому населеному пункті українська влада, українське військо, український закон і українські порядки.

– Пане Забродський, як ви оцінюєте стан армії на даний момент?

Михайло Забродський: Право оцінювати стан ЗСУ мають лише головнокомандувач ЗСУ, начальник Генштабу і Верховний головнокомандувач. Все решта відноситься до сфери будь-яких інсинуацій і спекуляцій на тему ЗСУ. Якщо хтось морально не готовий воювати, то він просто зайва людина в ЗСУ. Таке буває, бо всі ми – люди.

– Юрій Касьянов кілька днів тому у фейсбуці написав про те, що сила держави, нації не в тоннах золота в сейфах НБУ, навіть не в кількості ракет, літаків і дивізій, а в готовності застосувати цю силу і захищати свої національні інтереси навіть тоді, коли, здається, сили немає. Як вам здається, зараз ця готовність і сила є?

Михайло Забродський: На дворі 2019-й. Основна маса хлопців, які приходять, кому зараз, умовно, 20 років, під час Майдану і всіх цих подій весни 2014-го їм було 15. Все уявлення того, що відбувалося в країні і на сході зокрема, у них на рівні розповідей, телевізійних програм. Їм важко оцінити, хто і з чого починав, як воно все відбувалося і до чого взагалі могло привести. Тут дуже серйозний пласт роботи перш за все з особовим складом ЗСУ. Потрібно вишуковувати ті мотиваційні чинники, я зараз навіть не веду мову про матеріальну складову, а саме ідеологічні, інформаційні. Достатньо або не достатньо (сили і міці, щоб йти у наступ – ред.) може показати лише бій або операція, яка буде проведена. Все решта – це зі сфери передбачення погоди завтра надворі.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...