"Генпрокурору відомо, хто замовив Катю Гандзюк", - Найєм

Наразі справу про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк повністю розвалено, переконаний адвокат.

Масі Найєм

Генеральний прокурор України Юрій Луценко знає ім'я замовника вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк. Таку думку висловив адвокат Масі Найєм, передають Патріоти України з посиланням на видання Гордон.

"Коли йшлося про угоду зі слідством, наступним кроком мало стати або додаткова підозра, або посилення підозри [голові Херсонської облради Владиславу] Мангеру. Але цього не відбувалося. Я думав, що після угоди зі слідством ті, хто дістали строки, дадуть більше інформації й допомагатимуть розслідуванню. І так Мангер матиме не тільки підозру, але й обвинувальний акт. І тоді його провину буде доведено, а справа піде в суд. Ще один варіант – могли з'явитися підозри комусь ще, хто мав постати перед судом. Але оскільки нічого цього не сталося, можна зробити висновок, що прокуратура просто поставила родичів Каті перед фактом: або ви це все підписуєте, або взагалі не буде доказів, що хтось скоїв убивство. Тобто хто виконавець – зрозуміло, а от хто замовив – ні. А поставили батьків перед фактом зараз тільки тому, що в перші дні після замаху поліція нічого не розслідувала. Вони саботували справу. І нікого не було за це покарано", – підкреслив Найєм.

Він зазначив, що безкарність замовників убивства Гандзюк може призвести до нових жертв серед активістів. "Справу саботували, а батьків поставили перед фактом, що нічого не будуть робити, якщо вони не погодяться з вироком. У підсумку за два місяці абсолютно нічого не змінилося. Наразі у слідстві є купа помилок, які призвели до того, що Мангеру не продовжили запобіжний захід. У підсумку ми маємо повністю розвалену справу. А суспільству замилили очі: мовляв, дивіться, є обвинувачені і вони сидять! Тобто все зупинилося на виконавцях. Але в тому-то і проблема. Покарати потрібно замовника – того, кому це було потрібно. А виконавці – це люди, які мають потребу у грошах, тому в будь-якому разі йтимуть на такі злочини. Той, хто замовив активного громадянина України, має нести відповідальність. Інакше замовляти активістів будуть й інші, кому вони заважають. А покарати виконавців – це як покарати ніж за причетність до вбивства. Але ж є людина, у якої були мотиви завдати цим ножем удару", – сказав адвокат.

За його словами, якщо новий генпрокурор не доб'ється результатів у розслідуванні справи Гандзюк, це означатиме, що між президентом України Володимиром Зеленським та його попередником Петром Порошенком немає різниці. "Генеральному прокурору відомо, хто замовник убивства Гандзюк. І саме тому в Генпрокуратурі так вільно поводяться. Уявіть собі, якби ця справа, не дай Бог, звісно, стосувалася б сина глави ГПУ. Я впевнений, що тоді всі стулили б свої писки. І ніхто ані слова не сказав би про перебіг розслідування, поки не затримали б усіх замовників. А так у прокуратурі чітко знають замовника, знають, хто й за що заніс їм гроші. І за ці кошти вони виконують свою роботу. Вони сподіваються, що люди втомилися від цієї справи і махнуть на неї рукою. Ні, так не буде. Це проблема, яка у спадок переходить до нового президента. Чи можна ще довести справу до кінця? Я думаю, можна. Головне, щоб була політична воля. Інформацію можна зібрати – було б бажання. Якщо прийде новий генпрокурор і, скажімо, за три тижні справа стоятиме на тому самому місці, то між Порошенком і Зеленським немає жодної різниці", – резюмував Найєм.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...