Героїн, "Бентлі" і тещі-мільйонерки: Як живуть українські топмитники (відео)

Деякі посадовці не можуть згадати, як назбирали на елітні машини. Тим часом родичі інших на пенсії купують коштовну нерухомість.

У високопосадовців Державної митної служби та їхніх родин знайшли дорогі квартири та авто, грошові відносини з підозрюваними у контрабанді, мільйони на рахунках та навіть зв’язок із “героїновою" історією. Про це йдеться у сюжеті Лесі Іванової, Марини Ансіфорової та Валерії Іванової в програмі “Наші гроші з Денисом Бігусом”, передають Патріоти України.

  • Тещі-мільйонерки
Так, наприклад, влітку 2018 року на тещу в.о. начальника Енергетичної митниці Андрія Хом’яка оформили двокімнатну квартиру в ЖК “Французький бульвар” в центрі Києва. Ринкова вартість таких апартаментів сягає 150 тисяч доларів, кажуть журналісти. Теща митника нині на пенсії. Раніше вона мешкала на Рівненщині і, за словами односельчан, працювала вчителькою в школі. На пенсії теща оформила ФОП – здавати в оренду нерухомість. Втім за даними розслідувачів за останні 10 років жінка не мала доходів, співмірних із такою покупкою.

Сам Хом’як говорити з журналістами про нерухомість не захотів. Як і три роки тому – про нерухомість, знайдену у його матері-пенсіонерки, котра раніше працювала у податковій.

Ще одну тещу з дорогим майном і без відповідних доходів знайшли в очільника Поліської митниці Олексія Мужева. Вона торік стала власницею двох квартир – на 50 і 100 кв.м. – в новобудові у Запоріжжі – там Мужев пропрацював усе життя, до того як очолити Полісся. Ринкова вартість нерухомості – 75 тис. дол.

Окрім цього, на тещу митника оформлений новий Volkswagen Tiguan за близько 40 тис. дол. Митник не приховує, що автівкою користується сам, і зазначає його в декларації. Також відомо, що теща митника позичила дочці 500 тис. грн. Офіційно жінка - ФОП, втім її основний вид діяльності – торгівля харчами уроздріб на ринку. "Тож цілком очікувано, що останні 10 років вона не декларувала доходів, співмірних із записаними на неї активами", - кажуть журналісти.

Теща та тесть ще одного митника – в.о. митного посту аеропорту “Жуляни” Юрія Савчука, які живуть і працюють в Козятині, стали власниками квартири в Києві за 60 тисяч доларів та автомобіля Mercedes-Benz GLC 250 за приблизно 30 тисяч доларів.
Сам митник зумів позичити третій особі 120 тисяч доларів. При цьому його зарплатня – 10 тисяч гривень на місяць. Гроші він позичив Олександру Кандаурову, власнику фірми “Гарантія Плюс”, що фігурує у кримінальній справі про підробку митних платежів. Пояснювати це Савчук відмовився. Як кажуть журналісти, натомість, просто під час інтерв’ю сів за кермо BMW Х5, якого в декларації митника немає.
  • Героїновий "бізнес"

Донька в.о. голови Північної митниці Петра Коростовського фігурує у кримінальній справі про незаконний збут героїну в особливо великих розмірах. Юлія Коростовська була директоркою фірми “Кароліна ЮА”, яка за версією слідства офіційно торгувала фруктами та овочами, але насправді нібито була створена для прикриття наркобізнесу.

Про компанію стало відомо у березні 2019-го – тоді Нацполіція затримала громадянина Македонії, який перевозив у сховку автомобіля близько 100 кг героїну. Пізніше, за адресою його проживання, правоохоронці виявили склад з понад пів тонною наркотиків. За версією слідства, іноземці привозили героїн з Азії до України у фурах із фруктами. Потім розвантажували товар і відправляли героїн до країн Євросоюзу у спеціальних автомобілях із сховками.
Сам митник відповідати на запитання про можливу причетність доньки до цієї справи відмовився. Його донька Юлія підтвердила, що була директоркою підприємства, але назвала себе “найманим працівником”, який фактично нічого не вирішував.
  • Люксові автівки
Родина в.о. начальника Чорноморської митниці Олександра Щуцького протягом останніх 10 років володіла цілою низкою люксових авто. Серед них – Bentley Continental, BMW X5 , Audi 8N TT, Mercedes-Benz GLE 320, Mercedes-Benz GL 350, Mercedes-Benz GL 550, Range Rover, а також водний катер щонайменше за 20 тисяч доларів.

Як стверджується, вони були в різний час записані на батька, брата та дружину митника. Інформації про відповідні доходи родини митника журналістам знайти не вдалося.

Зазначається, що все це майно родина Щуцького придбала до його приходу на митницю. Втім до неї Щуцький також працював на держслужбі – начальником управління забезпечення ДСНС та у Мінекономрозвитку.
"Між цими роботами мав кількарічну паузу, але в цей період не сплатив до бюджету жодної копійки податків", - йдеться в сюжеті. В інтерв’ю службовець спочатку запевняв, що на майно заробив під час роботи на приватний бізнес. Після запитання про податки, заявив, що п’ять років був безробітним, і займався лише бізнес-консультаціями.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...