Глобальне потепління підриває нафто-газові регіони Росії: У РФ зафіксували вибух кліматичної "бомби"

Якщо середньорічна температура підвищиться ще на 1-2 градуси Цельсія, у Сибіру попливуть зони вічної мерзлоти, де переважно і знаходяться видобувні потужності з видобутку газу та нафти, котрі дають більшість золото-валютних надходжень до бюджету РФ.

Вчені Томського політехнічного університету зафіксували рекордний викид метану в Східно-Сибірському морі, який був вивільнений таненням підводної мерзлоти. Про це повідомляється в пресрелізі університету, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

Викид парникового газу був виявлений в ході експедиції на борту судна «Академік М. Келдиш», мета якої - виявлення біогеохімічних і екологічних наслідків танення підводної мерзлоти через глобальне потепління. Фахівці провели обстеження акваторії і дна біля острова Беннета в складі архіпелагу Новосибірські острови, а також на ділянці моря, де виявлялися газові фонтани (сипи). Сипи є результатом руйнування підводної мерзлоти і подальшого викиду метану.
Дослідники виявили різке збільшення концентрації метану в атмосферному повітрі, що перевищила средньопланетарне значення в 6-7 разів (до 16 частин на мільйон). За допомогою сейсмоакустичного обладнання вдалося визначити координати потужного сипа. Вчені також спостерігали прорив парникових газів візуально: сип був тисячі бульбашкових ниток, які простяглися з глибини моря на поверхню, фарбуючи темну воду в смарагдовий колір. За словами керівника експедиції Ігоря Семилетова, член-кореспондента РАН, він вперше за 45 арктичних експедицій побачив сип такої потужності.
На наступний день викид схожої сили був виявлений на іншій ділянці досліджуваного району. Вчені планують продовжити дослідження. Зокрема, вони хочуть вивчити мегасипи в морі Лаптєвих.

Вічну мерзлоту можна розглядати як кліматичну бомбу уповільненої дії. Вона містить величезну кількість парникових газів, які здатні посилити парниковий ефект. У той же час вічна мерзлота починає деградувати через глобальне потепління. В цьому випадку може спрацювати позитивний зворотний зв'язок, який посилить зміни клімату.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...