Глибину падіння економіки України оцінили німецькі експерти

За прогнозом Німецької економічної команди, ВВП України у 2020 році через пандемію знизиться на 7%.

Економіка України сильно постраждає через пандемію COVID-19, ВВП скоротиться на 7% у 2020 році унаслідок впливу на економіку зовнішніх і внутрішніх шоків, тоді як до пандемії очікувався приріст ВВП на 3%. Про це повідомляється в релізі за результатами презентації прогнозу Німецької економічної команди у співпраці з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, передають Патріоти України.

«За песимістичним сценарієм, який передбачає тривалі карантинні заходи в Україні, сильніші зовнішні шоки. Але попри сильні шоки, економічний спад буде все ж менше, ніж під час фінансової кризи в 2009 році. Це обумовлено якісною макроекономічною політикою попередніх років, яка збільшила стійкість економіки і створила простір для використання підтримуючих заходів монетарної та фіскальної політики», - зазначається у релізі.

Також наголошується, що стабільність державних видатків підтримує економіку, незважаючи на зниження податкових надходжень, у той час як Україна вже незабаром повинна підписати нову угоду з МВФ. Додаткову підтримку економіки забезпечують зниження облікової ставки Національним банком України і гнучкий обмінний курс.

Крім того, згідно з прогнозом, очікується різке скорочення інвестицій, але державне споживання стабілізує економіку. «У 2020 році інвестиції в економіку України знизяться на значні 11,2%. Приватне споживання зменшиться не так сильно: на 5,7%. Це типові результати внутрішніх і зовнішніх шоків, викликаних пандемією. Стабільне державне споживання підтримає економіку. Ми очікуємо, що державне споживання впаде лише на 0,7% порівняно з 2019 роком», - йдеться у релізі.

Що стосується впливу на галузі економіки, то, за даними прогнозу, найбільше постраждає сфера транспорту: через закриття внутрішніх і міжнародних пасажирських перевезень і зменшення обсягів торгівлі товарами, в транспортному секторі передбачається скорочення обсягів надання послуг на 14,3% порівняно з 2019 роком. Роздрібна торгівля також зазнає сильного негативного впливу карантину і падіння попиту, що обернеться зниженням її обсягів на 8%.

Також наголошується, що незважаючи на істотне зниження експорту сталі, вплив пандемії на промисловість в цілому в Україні буде відносно менше: її падіння становитиме лише 5%.

За словами консультанта Німецької економічної команди і провідного автора дослідження Девіда Заха, незважаючи на прогнози, залишається певна невизначеність. «Економічний спад у 2020 році може погіршитися і далі, якщо стримуючі заходи не вдасться пом'якшити тоді, коли очікується. Чим довше триватиме карантин, унаслідок якого закриваються підприємства, тим повільніше буде відновлення протягом наступних років», - наводяться в релізі слова Заха.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...